Írószervezetek tiltakoznak a folyóiratokat érintő „radikális forráskivonás” ellen

2016. május 03. 07:34

Egy sor irodalmi szervezet tiltakozott közleményben az ellen, hogy az NKA idén kevesebb pénzt szán az irodalmi folyóiratok támogatására. Felidézték: az NKA bizottsága idén mindössze 350 millió forintot szánt folyóiratok támogatására, ez az összeg megítélésük szerint még a kiemelt lapok megjelentetésére sem elegendő.

2016. május 03. 07:34

Irodalmi szervezetek tiltakoznak a területet érintő „radikális forráskivonás” ellen, amely álláspontjuk szerint különösen érzékenyen érinti az irodalmi folyóiratokat és szerzőiket. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör, a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által aláírt, az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben kiemelték: a kiszámítható működés érdekében elengedhetetlennek tartják, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) biztosítson megfelelő összeget a folyóiratok megjelenésére, és pótolja „a szakmai kollégiumok által véghezvitt átcsoportosítással kieső forrásokat”.

Felidézték: az NKA bizottsága idén mindössze 350 millió forintot szánt folyóiratok támogatására, ez az összeg megítélésük szerint még a kiemelt lapok megjelentetésére sem elegendő. Azt írták: az idei indítókeret jelentősen kevesebb, mint a folyóirat-kiadás kollégiumának tavaly rendelkezésére álló 655 millió vagy a tavalyelőtti 633 millió forint. Hozzátették: az NKA szakmai kollégiumai az elmúlt hetekben saját keretükből kicsivel több mint 158 millió forinttal egészítették ki a megítélt 350 milliót, hogy elkerüljék a folyóiratok „azonnali ellehetetlenülését”.

Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a szakmai kollégiumok által végrehajtott kényszerű átcsoportosítás „egyéb fontos területektől, a többi között az irodalmi ösztöndíjaktól von el forrásokat”. Közleményükben hangsúlyozták: a forráskivonás alapjaiban érinti a kortárs irodalom közvetítését, jelenét és jövőjét, ugyanis olvasók nélkül nem létezhet kortárs irodalom. A színvonalas határon túli és vidéki folyóiratok ellehetetlenülése ráadásul nem pusztán egy sajtótermék, szellemi műhely megszűnéséhez vezethet, hanem „a helyben gondozott, Kárpát-medencei fókuszú kultúraközvetítés és értékteremtés felszámolásához is” - olvasható.

Álláspontjuk szerint az NKA ez idáig a magyar nemzeti kultúra, így a magyar irodalom legfőbb támogatója volt, az alap „szellemiségével ellentétes intézkedés” azonban veszélybe sodorja a hazai és határon túli magyar folyóiratok, portálok megjelenését. Úgy fogalmaztak: „Irodalmi életünk, ezen belül folyóirat-kultúránk fenntartása alapvető nemzetstratégiai érdek, nem leépítésére, hanem nagyarányú fejlesztésére volna szükség.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2016. május 03. 13:45
Naná,az legalább fél kilóméter új sín a felcsúti kisvasúton...
Vezetéknév Utónév
2016. május 03. 11:55
Mindent elmond az Orbán-rendszer kultúrpolitikájáról, hogy míg focira 100 milliárdokat költenek, nívós folyóiratok mint a 2000 vagy a Holmi forráshiány miatt kénytelenek lehúzni a rolót. Döbbenetesen stupid hozzáállás.
Kanóc
2016. május 03. 11:00
Sajnálatos, de a helyzet az, hogy kevés tehetségtől eltekintve a legtöbben megélhetést szeretnének maguknak biztosítani kulturális pótolhatatlanságukra hivatkozva. Nehéz belátni, mitől evidens, hogy a művészeknek, értelmiségieknek állami csöcsön kell lógni. Túl sokan vannak és túl sok a középszerű, meg a selejt is. Egy kicsit tessék kreatívabbnak lenni, legalább köröket futni egyéb pénzekért, mecénásokat keresni, stb. Az úgy nem megy, hogy elsírjuk magunkat és rögtön jár a kakaó. Nem mellesleg, az irodalom sosem volt jól fizető szakma, sokkal inkább volt elhivatottság, mindig is, nyomorral, tüdőbajjal, egyéb nonkonform érzésekkel gazdagon tarkítva. "Hontalan" álnevű költőkkel már Dunát lehet rekeszteni...
Tintamin
2016. május 03. 10:43
Az van, hogy a Kedves Vezető nem tudja, mi az a kultúra, mert egy kis suttyó barom, ezért dilettáns seggnyalókra bízza az egészet. Hurrá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!