A 3D videojátékok növelik a memóriát

2015. december 09. 13:15

A videojátékok mégsem károsak a Journal of Neuroscience szerint, a három dimenziós játékok és a MOBA is segít 45 év felett visszaszerezni az elvesztett agysejteket. Mi lesz akkor így, ha beüt a virtuális valóság Kánaánja 2016-ban? Jönnek a mutáns nyugdíjasok?

2015. december 09. 13:15
Dave Gershgorn

A videojátékok hasznos vagy káros voltáról már évek óta megy a nagy cicaharc a pszichológusok, IT guruk és maga a játékipar korifeusai között. Megannyi tanulmányt olvashattunk, ami szerint hülyébb, kövérebb és butább is lesz egy tinédzser, ha a Fallout 4 vagy Deus Ex és társaival tölti szabad óráit. Kütyüzik ahelyett, hogy papír alapú kötelező olvasmányaival múlatná az amúgy is sok és felesleges idejét. A Journal of Neuroscinece viszont ezt cáfolja, amikor a memória javulását helyezi előtérbe a videojátékok gyakori használatának egyik jellemző eredményeként. Akár 12%-al is értelmesebbek lehetünk a tesztek szerint, igaz itt főként a 3D élmény hatására koncentráltak.

 
Érdekes módon pont ennyivel csökken egy átlag magyar memóriája is 45 és 75 éves kora között, 12%-al. Vagyis, ha minden nyugdíjas rákapna a Fallout 4-re vagy hasonszőrű társaira (kínálat van bőven belőlük manapság), akkor megannyi szellemileg friss és valószínűleg a választásokon is végre normálisan szavazó nyugdíjast nyerne a nemzet. Persze kérdés, tényleg értelme lesz majd egy most 45 évesnek, aki masszív online játékossá képzi ki magát eme cikk alapján valamire is vissza emlékeznie a 2000-es évek történéseiből vagy sem. Lehet az elbutult véglény állapot sokkal jobb lesz majd a jövő hétköznapi rettenetének az elviselésére. Amúgy is ott lesznek a robotcselédek, emlékezzen inkább helyettünk a mesterséges intelligencia mindenre, sőt készítsen színes és szagos és boldog emlékeket nekünk, ez a feladata most is mellesleg.
 
 
Visszatérve a felmérésre, 69 diákot vizsgáltak benne, 3 csoportra osztották fel őket. Két csoport közül az egyik 2D játékokat tolt (Angry Birds), a másik pedig 3D játékot (Super Mario 3D World), mindezt 2 héten keresztül napi 30 percig felügyelet alatt. A harmadik tesztcsapat nem játszott, hanem olvasott és keresztrejtvényt fejtett. A teszt előtt és a 2 hét után is megvizsgálták a résztvevők kognitív memóriáját. Nagy meglepetésre, az a csoport aki a Dühös Madarakat nyomta nem mutatott változást, viszont a Mario barátai 12%-al növelték  eredményeiket a memóriateszteken. Hogy azért ne vetüljenek fantomra bevetettek egy hardcore League of Legends csapatot is a felmérésbe, ők is ugyanezt az eredmény bizonyították, hozták a 12%-os fejlődési szintet (nekik nem kellett mindennap játszani, hiszen mindig a LOL-on lógtak).
 

 
A kutatók szerint a 3D képzeletbeli világokban való barangolás így sokat segíthet a memória fejlesztésében. Kíváncsian várják mi lesz jövőre, amikor már a csapból is a virtuális valóság alapú játékok fognak folyni. Mi lesz akkor, ha majd 10 év múlva minden VR játékos nyugdíjas szuper memóriával rendelkező mutáns lesz? Jó lesz az államnak is, hogy minden választási ígéretre emlékezni fognak és nem lehet őket már a sarki boltban sem átverni a fiatal és pofátlan eladóknak? Mi lesz azokkal, akiknek nem jut a megváltó 3D élményből, elbutultan és hülyén halnak meg majd? Bevezetik majd a kötelező virtuális gémer órákat a NAT szerint?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!