Klasszikus Atari-játékokon pallérozódik a mesterséges intelligencia elméje

2015. december 11. 14:00

Retrófuturizmus: amerikai kutatók legendás videojátékokon gyakoroltatják a jövő mesterséges intelligenciáját.

2015. december 11. 14:00
Cade Metz

A Google Deep Mind leányvállalata mesterségesintelligencia-programoknak tanítja, hogyan játsszanak klasszikus Atari videojátékokon. Egyik-másik elég jól megtanulta a leckét, és embereket is képes legyőzni.

A tanulás és az egész Deep Mind reménye a való világban tájékozódó MI fejlesztése. Bizakodnak, hogy az Atari-játékok kellő alapot adnak hozzá.

Az Osaro startup például klasszikus játékokat játszó MI-motort fejlesztett. A technológiát raktárakban és gyárakban dolgozó robotok következő generációjához tervezik felhasználni. Itamar Arel vezérigazgató elmondta, hogy az MI-motor egyre jobb a sok gyakorlástól. Mesterséges ideghálót és megerősítéses tanulóalgoritmusokat használ, feladatait próba-hiba módszerrel igyekszik abszolválni. Mihelyst az idegháló megérti a játék állapotát, a tanulóalgoritmus a gép következő lépésének eldöntéséhez hasznosítja az információt.

A valóságban ugyanez a mechanizmus érvényesül: a háló előáll egy „képpel” a robot körüli világról, amit az algoritmus az adott környezetben kivitelezendő feladathoz alkalmaz.

Arel szerint az idegháló a rövidtávú memória egyik formáját jeleníti meg. Az aktuális játékállapotot a közeli múlt állapotai alapján érti meg. A megerősítő algoritmusok a háló által érzékelt információval dolgoznak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!