Korábbi szüret várható Tokaj-Hegyalján

2015. augusztus 11. 12:26

Az idei meleg, napos időjárás előrevetíti a korai szüretet, amit érzékelve, az előbbi évektől korábban szedtük meg az első mintáinkat.

2015. augusztus 11. 12:26
Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Elvégeztük első tájékozódó jellegű próbaszüretünket, muskotályos szőlőben, néhány tetszőlegesen kiválasztott helyszínen. Az idei meleg, napos időjárás előrevetíti a korai szüretet, amit érzékelve, az előbbi évektől korábban szedtük meg az első mintáinkat.

A sárgamuskotály cukorfoka 11,0 és 13.5 magyar mustfok között változó. Mivel az előző évek ilyen korai időpontjáról még nincsenek adataink, amit hasonlíthatnánk a mostani mért értékekhez, nehezebb megítélni a szőlő idei fejlődését. Viszont, ha a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázoljuk, és egy trendvonalat húzunk, akkor az látható, hogy az idei cukortartalom tökéletesen bele illik a 2013-es év trendvonalába. Tehát az eddigi adatok alapján hasonló év várható muskotály esetében, mint 2013-ban, ha az időjárás a továbbiakban leköveti a 2013-as évet!

Ebben a száraz melegben jogosan merül fel, hogy a savtartalom »elég«, olyan mértékben lecsökken, ami már az alapanyag minőségét ronthatja. Nos, a trendvonalunk azt jelzi, hogy az idén a savtartalom még 9 g/l-el magasabb, mint 2013-ban, illetve 6 g/l-al magasabb, mint 2014-ben. Ez bíztató, még annak tudatában is, hogy feltehetően nem lineáris a trend, és részben a savösszetétel is más. Az azonban kétségtelen, hogy minden mintavételi helyen a vízhiány miatt a vártnál apróbb szőlőszemekkel találkoztunk. A további száraz meleg alapvetően befolyásolhatja a folyamatokat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!