A harmadik próbaszüret

2015. augusztus 26. 10:33

Harmadik próbaszüretünkön vagyunk túl a sárgamuskotály esetében, és a furmint, hárslevelűnél pedig leszedtük az első mintát. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet jelentése.

2015. augusztus 26. 10:33
Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Néhány tetszőlegesen kiválasztott helyszínen végeztük a próbaszüretet, de igyekeztünk az előző években is megfigyelt területeket mintázni, hogy az eredmények összehasonlíthatóak legyenek. Az idei meleg, napos időjárás előrevetíti a korai szüretet, amit érzékelve, az elmúlt évektől korábban szedtük meg az első mintáinkat.

A sárgamuskotály cukorfoka 15,4 és 18,7 magyar mustfok között változó. Amennyiben a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázoljuk –ugyanis innen rendelkezünk 3 éves adatsorral- azt látjuk, hogy jelenleg a muskotálynak mind a cukorfoka, mind a savtartalma a 2013-as és a 2014-es évi értékek között van. Megtört tehát a dinamikus cukorképződés, amit idáig láttunk (1.ábra). Ez az elmúlt hét felhős időjárásának következménye.


1.ábra - A Sárgamuskotály cukor- és savtartalmának változása az elmúlt évek adataival összehasonlítva

Felmerült, hogy esetleg a mintavétel hibájáról van szó, ezért ábrázoltuk három idén vizsgált terület adatait (2.ábra). Mint a grafikonon is jól látszik, valóban egy törés következett be a cukorgyűjtésben máshol is, tehát ténylegesen az időjárás hatásáról van szó.

 
2.ábra - A Sárgamuskotály cukorgyűjtése 3 vizsgált dűlőben

Kíváncsian vártuk a borszőlők első próbaszüreti eredményeit, hogy ezután a hosszú száraz, forró nyár után hogyan alakul. A Bakonyi-dűlőben a furmint 7575-ös klónját mintázzuk immár 4. éve (3.ábra). 


3.ábra - A furmint 7575 próbaszüreti eredményei 2012-től

A grafikonról az olvasható ki, hogy cukorfokban jelentősen magasabb a szőlőnk, míg savtartalom tekintetében eléri a 2012-es év alacsony értékét.Megvizsgáltuk, hogy más dűlőkben mi a helyzet, hasonlóan magasabb cukortartalommal találkozunk-e? Hat dűlő korábbi mért értékeit hasonlítottuk össze (4.ábra). Ebből az látszik, hogy mindenhol 2-3 cukorfokkal édesebbek a furmintok.

Az elmúlt héten véget ért a kánikula, felhős napok voltak, és több-kevesebb csapadék is volt. A szőlők felfrissültek. Újabb szárazságtünetek már nem jelentkeznek. Több helyen azonban a csapadék hatására felrepedtek a szőlőszemek. Több helyen már kisebb seregély csapatok is megjelentek, illetve darázskár is van. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!