Idén még jobban körbe lehet járni éjszaka a Somlót

2015. június 10. 12:03

Negyvenegy hivatalos helyszínnel, nonstop nyitvatartó pincékkel, vezetett borkóstolókkal, rengeteg élő- és elektronikus zenével, kulturális és túraprogramokkal, somlói borokkal és hajnalig tartó tánccal várja a Somló június 20-án a vendégeket.

2015. június 10. 12:03

A somlói borvidék hegymászós, éjszaka bolyongós, szőlők között eltévedős fesztiválja idén már 41 hivatalos helyszínnel, rengeteg élő- és elektronikus zenével, kulturális és túraprogramokkal, somlói borokkal és hajnalig tartó tánccal várja a látogatókat. A MÁV-Start egyedi menetrendjének és kedvezményeinek jóvoltából a kalandos éjszakán ottalvás nélkül is meg lehet fordulni.

Szentivánéji virrasztás

A somlói borvidék pincészetei és borosgazdái idén június 20-án szombaton rendezik meg a Somló vidékének nyári napfordulóhoz kapcsolódó ünnepét, a Somlói Éjszakai Pincetúrát. A borvidék legnagyobb közösségi eseménye ezúttal már nem kizárólag az éjszakai túrázóknak ígér maradandó élményeket: a rendezvény a túrák mellett több mint száz kulturális programot kínál már a kora délelőtti óráktól.

„Az északi népek mondái szerint a nyári napforduló éjszakáján megnyílnak a világok közti kapuk, és ilyenkor szabadon járnak-kelnek a szellemek, manók, koboldok és a tündérek az emberek között. Aligha létezik Magyarországon jobb adottságokkal rendelkező helyszín a Szentivánéj mágikus csodáinak megélésére, mint a Somló-hegy, az éjszaka még kísértetiesebbnek tűnő várrommal, a kilátótornyával, és az ilyenkor az egész hegyen felgyúló örömtüzekkel. Aki ellátogat a rendezvényre biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen élménnyel lesz gazdagabb” – mondta el Cartwright Éva, a rendezvény főszervezője.

Lesz Somló-burger is

A fesztivál programjai reggel tíz órakor kezdődnek az egyes helyszíneken, ahol a teljesség igénye nélkül koncertekkel, kiállításokkal, szőlészeti munkák bemutatójával, sportprogramokkal, játékokkal, másfél óránként induló vezetett vártúrákkal, délutáni electro swing party-val, fényfestéssel, gyermekrajzfilm-vetítéssel, gasztronómiai különlegeségekkel, Somló-burgerrel, díjnyertes lángosokkal, kézműves sajtok bemutatójával és grillversennyel várják az érdeklődőket. A Mandiner.bor kifejezetten ajánlja Ripka Gergő borblogger kóstolóját a Somlói Borok Boltja teraszán.

Az esti programok tíz órakor az évente egyszer, kizárólag ezen a napon egyszerre nyitva lévő kápolnák harangszavára a pincéknél lévő tábortüzek meggyújtásával kezdődnek, majd minden fény- és hangeszközt maxra tekernek és kezdődhet az egész éjszakán át tartó szentivánéji mulatság. Hajnalban a túrázókkal közös napfelkelte-köszöntőt tartanak a Somló tetején található kilátó előtti réten, továbbá hajnali ötkor meglepetés programmal készülnek a szervezők, kizárólag a legkitartóbbak számára.

A MÁV is készül a rendezvényre

A rendezvényre való odajutásra és a helyszínek közötti közlekedésre többféle lehetőség és biztosított. Az egyedi menetrend szerint közlekedő vasúti szerelvényeknek és a résztvevőknek szóló - az ország bármely pontjáról érvényes - 50 százalékos MÁV-Start menettérti kedvezménynek köszönhetően a rendezvény azok számára is kényelmesen megközelíthető, aki nem foglalnak szállást.

A somlóvásárhelyi vasútállomástól reggel 10 órától sötétedésig óránként indul a borvidék emblematikus közlekedési eszköze a Bornibusz, amellyel eljuthatunk a rendezvényben résztvevő pincészetekhez. Az egyes helyszínek közötti közlekedést a telefonon is rendelhető és hop-on-hop-off rendszerben is működő kisbuszok segítik, amelyeket távolabbi szállásokhoz való odajutás céljával is használatba lehet venni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!