A Domäne Wachau újraértelmezte a zöldveltelinit

2015. május 21. 19:02

Az osztrák Wachau legnagyobb borászatánál borpárlattal állították le az erjedést, hogy a dél-francia édesborokhoz hasonló magas alkoholtartalmú és maradékcukrú zöldveltelinit kapjanak.

2015. május 21. 19:02

„Az állóvíz unalmas, ezért néha túllépünk a földrajzi és stilisztikai határokon. Ha pedig érdekel minket valami, kipróbáljuk” — írja csütörtöki hírlevelében a Domäne Wachau. A Duna-parti osztrák borászat kísérletezett már amforás rajnai rizlinggel, tavaly pedig a francia édesborokhoz hasonló édes és erőteljes zöldveltelinit készített a Roman Horvath MW birtokigazgató és Heinz Frischengruber borász által vezetett cég.

Ez akkora siker volt, hogy a Veltliner Doux Naturel nevű bort idén is elkészítették — a névadással a dél-franciaországi vin doux naturel borokra emlékeztetve a fogyasztót.

Mint azt a borászattól megtudtuk, a Duna déli partján található rossatzi Kirnberg-dűlőről származó Federspiel-minőségű alapanyagból készült V. D. N. boruknál az erjedést a birtok saját, zöldvelteliniből készült borpárlatával állítják le. Miután az élesztőket levitték a pályáról, ott már csak az édesség és a cukor marad, amely teás, dohányos, szárított zöldfűszeres jegyekkel látja el a bort, amit az acéltartályban történő erjesztés után fahordóban érleltek finomseprőn. A 16 százalékos alkoholtartalommal és 90 g/l-es cukortartalommal rendelkező bor a borleírás szerint élénk savú, tömör textúrájú, hosszú lecsengésű ital, amit leginkább aperitifként fogyasztanának. 22 euróért árulják, a szigorú borvidéki eredetvédelem miatt nem wachaui, hanem osztrák likőrborként.

A Domäne Wachau hírlevele beszámol arról is, hogy a Wine Enthusiast amerikai szaklap kóstolója, Anne Krebiehl MW 95 pontra értékelte a borászat egyik csúcsborát, a 2013-as Achleiten Smaragd rajnai rizlinget, míg a 2013-as Kellerberg Smaragd és a 2013-as Achleiten Smaragd zöldveltelini 94 pontot kapott. A 2014-es évjárat friss borait 89-90 pont körül értékelte a lap. A Robert Parkerhez kapcsolódó Wine Advocate új osztrák főkóstolója, Stephan Reinhardt a 2013-as év Smaragd-rieslingjeit értékelte: a Kellerberg 93, az Achleiten 92, a Singerriedel 91 pontos lett.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szamárfül
2015. május 29. 12:39
na gyerekek, mostantól úgy be fog b*szni Alfred Komarek Polt felügyelője, már a krimik közepére, hogy soha többé nem találja meg a gyilkost. Vagy átszokik valami másik borra, vagy elharapóznak a Bűntények a pincesoron!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!