Idén is lesz Bor, mámor, Bénye

2015. március 29. 21:05

Idén is megrendezik az egyik legjobb hangulatú borfesztivált, a Bor, mámor, Bényét, mégpedig augusztus közepén. Hogy pontosan milyen programok lesznek, a pályázati pénzektől teszik függővé a szervezők. Ennek ellenére azt tanácsolják, már most foglaljon szállást, aki menne.

2015. március 29. 21:05

A Tokaj Grandon mutatkoztak be a Bor, mámor, Bénye szervezői és résztvevő borászai, akik 2015-ben is várnak minket Erdőbényére augusztus közepén. Egy, a sajtónak szervezett, erdőbényei borokkal tarkított mesterkurzuson betekintést kaptunk a kulisszák mögé. Homoky Dorottya tállyai borász írt erről a Mandiner.bornak.

*

A fesztivált 2009-ben rendezték meg először. Ahogy az egyik szervező, Berger Zsolt — aki egyben helyi borász is — mondta, ez volt az első közös lépés az összefogás felé a faluban dolgozó borászok között. A Tokaj-Hegyalján éledező gasztroforradalomnak és egyre erősebb minőségi szemléletnek is ez a fesztivál lehet az egyik legjobb példája, hiszen korábban hasonló szemléletű rendezvény nem igazán volt a borvidéken.

A nyitott pincék hangulatához, ahol egész nap a borászok kínálják a boraikat, mellettük gasztrobloggerek, helyi szakácsok és éttermek főznek, közben pedig koncertek, előadások mennek, mindennek a megteremtéséhez sok-sok közös munka kellett. Ez akkor elindult Erdőbényén: és nemcsak a borászok, hanem a faluban élő emberek között is. Az évről évre sikeresebb fesztivál jó példát tud mutatni más borvidéki településeknek is. Az első évek „mindenki szervez egy házibulit a pincéjébe és mindegyiket végig is járjuk” hangulata a mai napig megvan, csak most már sokkal több programmal és több emberrel.

Az egyre nagyobb érdeklődésre a szervező borászok is próbálnak minél jobban felkészülni. Vannak szálláshelyek, amik már évekkel előre le vannak foglalva, ezért a fesztivál idejére egy kempinget is nyitnak a faluban. Akik pedig más településen tudnak csak megszállni, azoknak személyesen segítenek a fuvart illetően. De a saját tapasztalatokból kiindulva, Tokaj-Hegyalján ezekből egyébként sem lenne probléma, valaki mindig ott van és segít.

Családi és gyerekprogramok, játékok, kiállítások, beszélgetések, tematikus túrák és séták a faluban, borkóstolók, workshopok, koncertek. Annyira színes a program, hogy képtelenség felsorolni. De ide nemcsak emiatt érdemes eljönni. Van itt egy olyan, máshol megismételhetetlen érzés, amit akkor érzel, amikor a bényei kertekben üldögélsz vagy fekszel a függőágyak és a színesen világító lampionok között, a háttérben szól a jazz, te pedig az ezen a helyen született bort iszod éppen, amit a készítője töltött a poharadba. Ezért az érzésért el kell menni a Bor, mámor, Bényére.

A következő évben pedig úgyis vissza fogsz menni érte.  

FRISSÍTÉS (március 31.): Berger Zsolttól azt az információt kaptuk, hogy az augusztus 14-15-ei hétvégén rendezik meg a fesztivált. A bizonytalanság oka az, hogy még nincsenek kiírva az idei fesztiválos pályázatok, valamint még tavalyról sem kaptak meg minden pénzt, amit elnyertek. Az, hogy a Bor, mámor, Bénye idén mekkora és milyen léptékű lesz, egyelőre kérdés, hiszen ez a pályázati források mértékétől függ.

*

A borászok egy-egy bort is bemutattak nekünk a fesztiválhoz kapcsolódóan.

Gigerli Babylon 2013

A Gigerli bor- és gasztrobárként definiálja magát, de sokkal inkább egy Hegyaljára teljesen új színfoltot hozó közösségi hely. A Homonna Attila által létrehozott bár első bora is ebben a szemléletben készült: az ott dolgozó emberek készítették el Attila irányításával. Elsőre kőporos illat, majd kis virágosság jön. Élénk savak, szép ásványosság. Almás, körtés ízjegyek kis vaníliával. Nem túl nehéz, jó inni.

Nagy Zsolt Préselő furmint 2013

Új pince. Ez az első boruk, amit kóstolni lehet tőlük, de az igazi első évjárat a 2014-es lesz. Intenzív, édes barackos, mézes, virágos illat. Kicsit a savak húzósak. Nem túl egységes a szerkezet, de az aromái szerethetőek. Fűszeresebb, nehezebb bor.

Ungváry Krisztián 100 éves furmint-hárslevelű 2013

Visszafogott, tiszta, szép illat. Ízben is visszafogott, kis alma, édes barack. A végén kis mandula. Könnyű, de mély bor.

Jakab Pince Padi-hegy 2012

Köves, termálos, sós illat. Nagyon ásványos bor. Sűrű, nehéz szerkezet.

Karádi-Berger Narancsi furmint 2013

Édes, vérnarancs, citrusok illatban. Szép, elegáns, egyensúlyban van. Citrusok és narancs. Ásványos, légies.

Bardon hárslevelű 2012

A bornak csak egy kisebb része volt hordóban, a többi tartályban volt. Szép virágos, mézes illat. Visszafogott és elegáns. Ízben körte, a végén citrusok és ásványosság.

Budaházy-Fekete Kúria Rány hárslevelű 2013

Tartályban erjedt irányított erjesztéssel, egy részét hordóban érlelték tovább. Kis virágosság, körte illatban. Sűrű, markáns szerkezet. Szépen bemutatja a dűlőt.

Illés Pince késői szüretelésű furmint 2011

Intenzív illat, kicsit már sok is. Édes barack, méz. 100 gramm cukor. Kicsit nehéz, a cukor van az előtérben. Nehéz, édes fehérhúsú gyümölcsök. A végén kis mogyoró és barackmag.

Béres 5 puttonyos aszú 2007

Kis fémesség illatban. Ahogy nyílik egyre több gyümölcs, barack, aszalt dolgok. 130 gramm cukor. Cukorhangsúlyos, kicsit a savak hiányoznak. Kedves, behízelgő aszú. Friss és gyümölcsös.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!