Így lendül be Tállya a nyáron

2014. június 14. 12:11

A Tállyáért Egyesület rendet tesz Tokaj-Hegyalja egyik legszebb építészeti emlékeivel büszkélkedő településén. Ennek első lépéseként rendbe teszik a Maillot-kastélyt, és még a nyáron művészeket hoznak Tállyára. Alkotói táborban gondolkodnak.

2014. június 14. 12:11

A kastély a Mailloth bárói család lakhelye volt egykor. A kastély építésének pontos ideje nem tisztázott, de többen valamikor az 1720-as évekre teszik. Az épület barokk stílusban épült, és a 19. században többször bővítették és átalakították.

Maillot báró a kastélyban számos értékes és érdekes régiséget gyűjtött össze. A gyűjteményében megtalálható volt három márvány medalion, egy értékes Mittelmann-kazetta, acélmetszet-gyűjtemény, valamint több rézkarc és akvatinta is. Ezeknek a kastély egykor mint kiállítótér is otthont adott. Sajnos mára ezek a tárgyak eltűntek, de a kastély mint kiállítási és alkotási helyszín továbbélt a későbbi korokban is.

A ‘90-es években a Maillot-kastély a Tállyán évente megrendezett Közép-Európai Művésztelep alkotóinak adott otthont. Az épület állandó kiállítása az akkor született munkákat mutatja be. A kastély a Lavotta János emlékszobának is otthont ad. Sajnos a kastély évek óta nincs használva, a kiállítások pedig zárva tartanak.

Ez most megváltozik

Tállyán az utóbbi időben ide érkező emberek és a velük együttműködő helyi családok összefogásával egy új, összetartó közösség kezd kialakulni. Ennek eredményeként megalakult a Tállyáért Egyesület, melynek egyik célja a Maillot-kastély megnyitása, felújítása és életre keltése. Elkezdődött az épület rendbetétele, felkészítése a megnyitásra, és elindultak a tervek művészeti funkció visszaállítására is.

A kastély hivatalos megnyitója július 12-én lesz. Ezután újra látogathatóvá válik az épület, az állandó kiállítás és a Lavotta János emlékszoba. Valamint a megnyitóra egy új kiállítással is készül a Tállyáért Egyesület.

A Tállya belvárosában, az Oroszlános borvendéglővel nagyjából srégen szemben elhelyezkedő kastély most valahogy így néz ki kívülről:

És így belülről:

Művészeket keresnek

Ide tartozik az a hír is, hogy a Tállyáért Egyesület Tállya ART néven alkotói pályázatot írt ki számos művészeti ág képviselőinek, a divattervezésre, az ékszerkészítésre, a szobrászatra, az építészetre, a belsőépítészetre valamint a fényképészetre fókuszálva. A pályázati felhívás innen érhető el, a legjobbakat egy ötnapos tállyai alkotótáborba hívják, ahol a művészek megismerik a hegyaljai települést, annak múltját-jelenét, borait és lakóit. A legjobb alkotások elkészítését az egyesület finanszírozza, de bemutatásukról is gondoskodnak.

A pályázatra és a táborba június 30-ig egy rövid levél megírásával lehet jelentkezni, a tállyai alkotói tábor július végén lesz előreláthatólag.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!