Ki lesz idén a borászok borásza?

2014. január 17. 14:21

Átalakult a borászok borásza díj odaítélésének módja, már nem egy kuratórium, hanem az elmúlt évek díjazottai állítják össze a jelölteket. A cél továbbra is az ún. kézműves, valamint a presztízsborászatok munkatársainak díjazása. Itt az ötvenes lista arról az ötven borászról, akiket az elmúlt évek borászok borászai a legjobb borásznak tartanak.

2014. január 17. 14:21

Eddig a Rókusfalvy Pál által alapított Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma nevezte meg azt az ötven nevet januárban, akik maguk közül kiválaszthatják, ki legyen a borászok borásza. Ez idéntől megváltozik: az alapítványnak csupán a szavazás lebonyolítása, valamint a díjjal kapcsolatos dolgok szervezése lesz a feladata. Az ötven borászt felvonultató lista kiötlése az elmúlt évek díjazottainak feladata lett.

A borászok borásza díjat kétfordulós szavazással ítélik ezentúl oda: az első fordulóban a legtöbb szavazatot kapott öt jelölt nevét ismét szavazásra bocsájtják.

Demeter Zoltán tokaji borász, korábbi díjazott a Borászportál tudósítása szerint így indokolta a változtatást: „Egy díj súlyát, értékét annak háttérstruktúrája adja, a hitelesség fenntartása okán az odaítélés folyamata minden évben felülvizsgálásra kerül, ezért történt meg az az idei változtatás, miszerint ezentúl a díjat korábban elnyert borászok alakítják ki a díjat odaítélő ötvenfős listát, nem a kuratórium.”

Szentesi József, a tavalyi díjazott a sajtótájékoztatón nekiment a Magyar Bor Akadémia által huszonhárom éve szervezett év bortermelője díjnak: „Az év borásza díj a globalizmus terméke, nevenincs személyek adnak le jelölést, akikről a közember mit sem tud, míg a borászok borásza esetében 50 ismert és megismerhető bortermelő választja ki maga közül az aktuálisan legjobbat.” Az etyek-budai borász szerint míg az év bortermelője díj esetében a kisbirtokok sosem kerülhetnek elismerésre, addig a borászok borásza díjjal pont a kézműveseket és a kisbirtokokat ismeri el a szakma.

*

Erről az ötvenfős listáról van szó, ők az idei aspiránsok:

Badacsonyi borvidék: Laposa Bence, Szászi Endre.

Balatonboglári borvidék: Konyári János, Légli Géza (Kislaki Bormanufaktúra).

Balatonfüred-Csopaki borvidék: Figula Mihály, Jásdi István

Kürti borvidék: Bott Frigyes.

Egri borvidék: Bolyki János, Tarnóczi Zoltán (Orsolya Pince).

Etyek-Budai borvidék: Mérész Sándor (Etyeki Kúria).

Mátrai borvidék: Karner Gábor, Losonci Bálint, Németh Attila Gábor, Szecskő Tamás.

Arad-Ménesi borvidék: Balla Géza.

Pannonhalmi borvidék: Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pincészet).

Somlói borvidék: Bodorkós Norbert (Kreinbacher Birtok), Balogh Zoltán (Somlói Apátsági Pince).

Soproni borvidék: Horváth „Ráspi” József, Luka Enikő, Franz Reinhard Weninger.

Szerémi borvidék: Maurer Oszkár.

Szekszárdi borvidék: Dúzsi Tamás, Eszterbauer János, Heimann Zoltán, Takler Ferenc, Vida Péter.

Tokaji borvidék: Árvay János, Áts Károly, Bacsó András (Oremus), Balassa István, Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis), Barta Károly, Berecz Stéphanie (Kikelet), Bodó Judit (Bott Pince), Homonna Attila, Hudák Péter (Paulay Borház), Mészáros László (Disznókő), Molnár Péter (Patricius Borház), Szepsy István (ifj.), Takács Lajos, Wille-Baumkauff Márta (Pendits).

Villányi borvidék: Bock József, Gere Attila, Ipacs Szabó István (Vylyan), Kiss Gábor, Latorczai László (Sauska Pincészet), Malatinszky Csaba, Tiffán Ede.

Zalai borvidék: Bussay László.

*

Ők az elmúlt évek borászok borászai, ők állították össze a listát:

Demeter Zoltán, tokaji borvidék (2007), dr. Lőrincz György, egri borvidék (2008), Szepsy István, tokaji borvidék (2009), Légli Ottó, balatonboglári borvidék (2010), Kaló Imre, egri borvidék (2011), Györgykovács Imre, somlói borvidék (2012) és Szentesi József, etyek-budai borvidék (2013), aki egyben korelnöke is a csapatnak. Ez azért fontos, mert egy esetleges szavazategyenlőség esetén az ő szavazata dönt.

*

Idén is megválasztják az ún. borászok barátja díj győztesét, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a hazai borászok munkáját. Eddig dr. Freund Tamás agykutató és Borbás Marcsi médiaszemélyiség kapta a díjat, idén öt borszakíró versenyzik érte: dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezetője, Isabelle Legeron, egy francia Master of Wine, aki többször bemutatott már magyar borokat a Travel Channelen futó műsorában, Alkonyi László borszakíró, a Borbarát magazin alapítója, Tokaj-szakértő és tállyai szőlőbirtokos, Ambrus Lajos József Attila-díjas író és szőlőbirtokos, valamint Bányai Gábor Botond, a Borigo magazin főszerkesztője, a villányi borvidéken tevékenykedő Jackfall borászat alapítója.

A magyar borért díjat, valamint az év felfedezettje díjat eltörölte a kuratórium.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hober Marlow
2014. január 18. 13:56
Mert buta, igénytelen, rosszindulatú és egyszerű balfasz vagy trallala. Lehet, sőt biztos, hogy nem fogadod meg a tanácsomat illetve javaslatomat, de neked most ez ingyen megy: NEM kell mindenhez megjegyzést fűzni!:D
szörftábor
2014. január 17. 22:30
Én olvasom szorgalmasan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!