Mit újított a Szent Tamás pince?

2013. szeptember 14. 10:20

Mi is lehetne az a bizonyos újítás, ha nem egy bor. Egy 2012-es édes Mád-bor.

2013. szeptember 14. 10:20
Németh Richárd

„Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő pincészete, a mádi Szent Tamás - mely Balassa Istvánt és az ifjabb Szepsy Istvánt tudhatja csatársorában - több újdonsággal is fog jelentkezni az elkövetkezendő időkben. Íme, az első.

Mi is lehetne az a bizonyos újítás, ha nem egy bor. Mily meglepő egy pincészettől… Tokaj-Hegyaljáról, azon belül is Mádról beszélünk a Szent Tamás esetében, ahol magától értődően ült fel a vezetés a száraz furmint 2.0-ás vonatára. Az első verzió eléggé fahangsúlyos volt, ugye, csupa pörkölt dióval és mogyoróval, mely szinte alig hagyott érvényesülni valami kis gyümölcsösséget az aromaprofilban. Ez a vonal azonban már a letisztultság irányába ível, köszönhetően az ikonikus kis pincészeteknek, melyek közé azért a Szent Tamást is oda kell sorolni.

Kis Szepsyék sok újítást terveznek, melyek között szerepel például egy exkluzív aszúház és borhotel felhúzása is (in progress…), de ezúttal »csupán« egy új bor kapcsán kell róluk említést tenni, egy édesről, nem pedig egy szárazról, ahogy azt félrevezetően a bevezető sugallta. (...)

Szent Tamás – MÁD Édes 2012

Na, ez az új bor. Az Édes. 50%-ban furmintból, 30%-ban muscat lunelből, 20%-ban hárslevelűből készült. 138 gramm/liter maradékcukrot tartalmaz, ami egy ötputtonyos aszú édességével feleltethető meg. Illatképét aszalt sárgabarack, citromolaj és egy kis mézesség alkotja. Savai kimondottan magasak – remekül támogatják a cukrokat. Hosszú, zamatos ízében ananász, sárgabarack és citrom mutatkozik egy finom ásványosság kíséretében. Tessék kipróbálni, egy élmény!”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!