Burgenland fehérboros identitása Magyarország felé keresendő

2013. szeptember 18. 16:38

Franz Reinhard Weninger egy osztrák bormagazinnak arról beszélt, mi a baj az osztrák olaszrizlingekkel és hogy szerinte miért lenne érdemes a burgenlandi borászoknak több magyarországi olaszrizlinget kóstolnia.

2013. szeptember 18. 16:38

„A 2011-es Saybritz olaszrizling azt szimbolizálja, milyen lehetne egy kelet-burgenlandi fehérbor, de leginkább azt, hogy milyen lehetne itt egy olaszrizling. A burgenlandi fehérborok az elmúlt években megtalálták identitásukat, ám ennek borstílusban semmi köze sem Alsó-Ausztriához, sem Stájerországhoz” – fogalmazott az osztrák Flaschendreh bormagazinnak Franz Reinhard Weninger a pincészet vashegyi fehérbora kapcsán. A pincészet a Vashegyről kékfrankost is szokott készíteni.

„A mi fehérbor-identitásunk sokkal inkább Magyarország felé keresendő, és készítési eljárásban is inkább a magyarországi hagyományt lenne érdemes követni. Ennek kapcsán egyre mélyebbre ástam magam a témában, a legkomolyabb hatást a Balaton körül kóstolt olaszrizlingek tették rám. Nem létezik, hogy az olaszrizling ennyire kifejező bort tud adni, gondoltam akkor magamban. Izgalmas volt látni, hogy az osztrák példán kívül van egy másik út is az olaszrizlinggel kapcsolatban” – mesélte a borász.

Franz Weninger szerint a tipikus osztrák olaszrizlinggel az a probléma, hogy a fajta nem kap esélyt a kibontakozásra a pincebeli folyamatok alatt. Már eleve korán szüretelik, és a cél nem a sokrétű aromaprofil, hanem az, hogy primőr gyümölcsösség és bizonyos fajtajegyek jelenjenek csak meg benne. Franz Weninger vashegyi olaszrizlingjének eredetvédelmi kategóriája éppen ezért »csak« tájbor, hiszen hiányoznak belőle a jellegzetes Welschriesling-jegyek. A riporter, Frank Berhard Wonisch az első korty után azt mondta, ha vakon kóstolná, az életben nem mondaná meg, hogy olaszrizling van a pohárban. A Flaschendreh adásából kiderül: a 2011-es vashegyi Weninger-olaszrizlinget 10 euró körüli áron lehet megvásárolni a pincénél.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!