Külön feldolgozóüzemben készülnek majd a Mád-borok

2013. július 18. 13:10

Egy 720 millió forintos beruházás keretében, melynek felét uniós támogatásból fedezik, teljesen új feldolgozóüzemet építenek a Mád-boroknak. Október közepére készül el az új üzem, minden munkafázist itt végeznek majd.

2013. július 18. 13:10

2011-ben került először piacra a mádi Szent Tamás és a Szepsy pincészetek együttműködéséből két olyan tétel, ami Mád település nevét viseli. A borászatok célja az, hogy jó minőségű, felvásárolt alapanyagból olyan bort készítsenek, ami egyszerre megfizethető és alkalmas arra, hogy a tokaji borvidéket megszerettesse a fogyasztóval.

Az első évben 20 ezer palack készült a furmintból, 2012-ben már 100 ezer palacknyi alapanyagot szüreteltek a mádiak. A fejlődés, úgy tűnik, töretlen: Tallián Hedvig az Imád blogon ugyanis arról írt a napokban, hogy a Mád-borok, amelyek eddig a Szent Tamás Pincészet feldolgozójában készültek, saját üzemet kapnak, ahol a szőlő beérkezésétől a lepalackozott borok dobozolásáig minden munkafolyamatot elvégezhetnek.

A beruházás összértéke hétszázhúsz millió forint, melynek felét európai uniós pályázati forrásokból fedezik. A feldolgozó kezdetben ötszázezer palack bor elkészítésére és kibocsátására lesz alkalmas. Tallián Hedvig írásában beszámol arról is, hogy a szőlőfelvásárlásra épített bor Mádon is sikeres: egyre több helyi szőlősgazda igyekszik bejutni az integrált szőlőtermelők körébe.

„Mádon 1200 hektár szőlő van, ebből 200 hektár elhanyagolt állapotban van. Az 1200 hektárból összesen 400 hektárnyi termőterület érintett a minőségi bortermelésben, és 600 hektár van őstermelők tulajdonában. Ha ennek csak a felét integráljuk, és hektáronként nem hét, hanem csak öt-hat tonna szőlőt termelnek, már az körülbelül másfélmillió palackot jelent” – árulta el Ifj. Szepsy István a Mandinernek adott interjújában, hogy milyen mennyiségi potenciál rejlik a mádi szőlőterületekben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!