Mi minden van egy kanna termelői borban?

2012. október 09. 17:13

Érdekes kísérletet végeztek a közelmúltban a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársai. Tizenöt félédes-édes bort vásároltak Tokaj, Bodrogkeresztúr,Tarcal, Mád, Tállya, Sátoraljaújhely településeken olyan helyeken, ahol ki volt írva, hogy van eladó bor.

2012. október 09. 17:13
Bukovics Martin

Számos táblát látni a tokaji borvidékhez tartozó településeken, melyek azt hivatottak hirdetni, hogy az adott portán bort lehet vásárolni. Van, ahol kisebb-nagyobb pincészet reklámozza magát így, az esetek többségében azonban a borászathoz nem feltétlenül magas színvonalon értő, ám annál lelkesebb kistermelők borait kapni.

A tarcali kutatóintézet által kóstolt borok termelői alatt nem a tokaji borvidék hírnevét öregbítő élvonalbeli pincészetekre kell gondolni, hanem ezekre a kistermelőkre, akik nem palackoznak, hanem hordóból kannába vagy flakonba töltik a bort, amit vagy saját vagy felvásárolt alapanyagból készítenek. Sokan az ilyen pincéket és borokat gondolják hagyományos tokajinak – ha penészes a pince, tele van öreg hordóval, és a gazdának is van pár jó sztorija, rossz nem lehet a bor, vélik sokan.

A kutatóintézet munkatársai a borokat kóstolták, értékelték, mikrobiológiailag tesztelték, illetve ellenőrizték a főbb borászati paramétereket. Az eredményekről az intézet lapjában, a Szőlő-levél legújabb számában számolnak be.

Az eredmény megdöbbentő.

A tizenötből mindössze három tételről állapította meg a szubjektív vizsgálat, hogy fogyasztásra alkalmas. A maradék tizenkét borból egy szappanízű, egy poloskaízű, egy erősen hordó ízű, egy erősen kénízű, két íztelen, három vizes cukorízű, három pedig nem meghatározható, de rossz ízű. A három fogyasztható bor közül csak egy mutatott a borvidékre jellemző jegyeket – azt is ásványvizes palackba töltötte termelője.

A borok mikrobiológiai vizsgálata során három esetben élesztőt, öt esetben baktériumot, két esetben pedig mindkettőt ki lehetett mutatni a borban. Öt esetben volt steril a minta. A tizenöt mintából a kémiai paraméterek vizsgálata alapján csupán öt tétel felelt meg a jelenlegi előírásoknak. Az alkoholtartalom két esetben nem érte el az édes boroknál előírt mértéket, a cukortartalom három esetben nem volt az adott bortípusnak megfelelő, az illósav az egyik tételben túl magas volt.

Az intézet laboratóriuma nyolc esetben mért a megengedettnél magasabb vastartalmat, ami többnyire rozsdás, korrodált borászati eszközökre utal a termelőnél. A savtartalommal viszont egyik bornál sem volt gond.

„Ha egy kocsival megállnak mellettem, és azt kérdik, hol lehet itt olcsón jó bort venni, jó szívvel nem fogom ajánlani az itt vizsgált egyik termelőt sem” – zárul az intézet lapjában megjelent cikk. Hogy konkrétan mely termelőkről van szó, nem említik meg.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lantose70
2016. november 28. 11:19
Na, én pont ezért nem veszek mélymagyar őstermelőtől semmit. Piacon áruló őstermelő néniktől sem veszem meg a paradicsomát, mert hiába mosolyog, hogy házi, sokkal jobban bízom a Sparban - ott ugyanis állandóan küldik laborba bevizsgálni a terméket, és az ellenőrzések is gyakoriak. A magyar termelő szépen kinyalhatja a seggemet, a kormánnyal és a CBA-val egyetemben. Uff.
Samsa
2012. november 20. 14:13
Mi minden van egy kanna termelői borban? Na erről, talán, a fidesz szavazók, kemény magját kéne megkérdezni. Legalább is rajtuk mutatkozik legfeltünőbben, a pancsolt borok agysorvasztó hatása.
vero1_
2012. október 11. 21:34
ugyan mi lehet a termelői borban? 70, vagy 120 éve mi volt a termelői borban? mi lehetett abban a borban amelyről Balassi dalolt? elgondolni is szörnyű? mi van a bolti palackosban, ami évjárattól függetlenül ugyanazt tudja? milyen adalékok engedélyezettek és használtak ma a borkészítésben. erről lesz cikk? :D ugyan. ami rossz, azt nem kell meginni. ne mondja már senki, hogy mindezt a trutymót, ami fentebb felsoroltatok aki nem alkoholista nem érzékeli?
G. Pantyelejevics
2012. október 11. 09:41
Az a nagyon baromarcú vajon melyik lehetett, aki azon bejegyzésemre nyom egy "nem tetszik" gombot, amiben mindenkit figyelmeztetek arra, hogy hol rossz a bor? Az ilyen marhát mi vezeti? Annak örül, ha mások megmérgezik magukat? Mekkora betegagyúnak kell ehhez lenni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!