A kövérszőlő szerintem izgalmas fajta

2012. március 22. 12:00

Szeptemberben még mi is tartottunk a savhiánytól, de végül nem lett semmi probléma. Interjú.

2012. március 22. 12:00
Bárdos Sarolta

- A Nobilis kapcsán sokaknak a kövérszőlő jut az eszükbe.

- (...) Szerintem szép bort adó, izgalmas fajta. Persze dolgozni, azt kell vele, főleg a válogatásnál fontos a szigor. A bora – tapasztalataim szerint – két-három éves korában nyílik csak ki igazán, azelőtt inkább zárkózott. Azonban attól a pillanattól kezdve, ahogy ez a fordulat bekövetkezik, gazdag, déli gyümölcsös aromavilágra tesz szert. Legszívesebben késői szüretelésű édes bort készítek belőle, ehhez ugyanis jól illik ez a különleges aromavilág. Száraz bora nem olyan izgalmas, mint a furmint, a hárslevelű, vagy a sárgamuskotály; ezekből a fajtákból szerintem sokkal karakteresebb száraz tétel készíthető.

- Hogy válik be a kövérszőlő az aszúsodás terén?

- Hajlamos az aszúsodásra, nagyon zamatos, hihetetlen gazdag ízű aszúszemeket ad. A Nobilis aszúk esetében általában az aszúszemek 10-20%-át adja. Most a 2008-as 5 puttonyos aszúnk az aktuális tétel. 2008 ideális évjáratnak számított, a szeptember közepén eső csapadéknak hála beindult a botritiszesedés, és a november 20-i szüretig folyamatosan aszúsodtak a fürtök. A minőség szempontjából különös jelentőséggel bír az a tény, hogy megfelelően érett szemeken indult be a botritiszesedés.

A bor egyensúlya szempontjából pedig az is lényeges, hogy mivel nem volt forróság, megmaradtak a savak. A gomba terjedésének intenzitását mutatta, hogy 2008-ban a szüret vége felé már nem is nagyon akadt egészséges fürt a tőkéken, tíz láda aszúsodott fürtre jutott egy botritiszmentes, pedig ez általában pont fordítva van.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!