A tokaj-hegyaljai Füleky Borászat lett az év ipari épülete

2012. március 08. 11:51

Megnyerte az ArchDaily építészeti magazin szavazását a Füleky Borászat új Bodrogkeresztúron található épülete, így 2011-ben is magyar lett az év ipari épülete. Az épület két tervezőjét, Félix Zsoltot és Fialovszky Tamást őszintén meglepte a győzelem.

2012. március 08. 11:51

A Füleky Borászat új, Bodrogkeresztúron található épülete nyerte az ArchDaily építészeti magazin közönségszavazásában - melyen több mint 65 ezren vettek részt - a világ legjobb ipari épülete címet. Az épület helyén eredetileg álló kőépület tervei alapján született birtokközpont építésekor részben az eredeti állapotot építették újjá, részben pedig hozzátettek és továbbgondolták azt. A terveket az Építész Stúdió két munkatársa, Félix Zsolt és Fialovszky Tamás készítette.

A hg.hu megszólaltatta a tervezőket a szavazás eredményének kihirdetése után: elmondták, hogy őszintén meglepődtek a győzelemnek, és jólesik nekik a szinte nemzeti mértékű összefogás, ami az ügyet végigkísérte. Fialovszky szerint az, hogy 2011-ben és 2010-ben is magyarországi épület - a badacsonytomaji Laposa pincészet feldolgozója - nyert a szavazáson, felhívhatja a világ figyelmét a hazai borászatokra és ezek építészetére, itt ugyanis van mit mutatnunk szerinte. 


Itt nézhet képeket a Füleky Borászat új bodrogkeresztúri épületéről.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Necoure Yamakee
2012. március 08. 19:10
Nézd, nekem sem szívem csücske ez az építészet. Szeretem nézni egy klipben, meg ha valami kortárs művészeti galéria háttereként szolgál, de én inkább most azt emelném ki, hogy az elmúlt pár hónapban minden internetes szavazáson magyar jelölt nyert még ha tudva levő is volt, hogy nem ez a legjobb pályázó. Bárcsak a saját életünkben lennénk ilyen összetartóak mi magyarok. A klassz borászati felújításokra pedig nekem is az egyik legjobb példa kedves barátom palkonyai pincéje, ahol a legjobb villányi kézműves borokat lehet fogyasztani közvetlenül a pincesoron megszállva. Ha borrajongó vagy, érdemes felkeresni őket, szuper arcok Balázsék! Borvirág Vendégház: https://sites.google.com/site/borviraghazpalkonya/vendeghaz1
Necoure Yamakee
2012. március 08. 19:00
Szerintem nem meglepő. Ez a sok szavazáson való első hely (A38 hajó a Lonely PLaneten, a tavalyi év ipari épülete itt, vagy akár a HUgo Boss ruhaversenye a Forma-1-en) mind annak az egyértelmű jele, hogy ellentétben más országokkal, nálunk azonnali hívószó bárhová az, hogy büszkék lehetünk egy magyar akármire. Mégha ez a mondat értelmetlen is. Vagyis nekünk, magyaroknak elég meghallani, hogy valahol a neten klikkelős verseny van szinte bármilyen témában és azonnal megyünk, nyomunk, megosztunk, likeolunk és nyerünk. És mindez csak azért, mert magyar a versenyző. Gondoljatok bele, a világ legjobb szórakozó helye díjat behúztuk, pedig biztosan van néhány jó hely az államokban vagy európa nyugati felén. Mégis. Nem akarom ide keverni a politikát, de DCB, Sulc, Gati, Haraszti, Palmer vagy Kertes úr inkább ezen gondolkozzon el, mielőtt nekiáll szivatni a magyarokat, mert a híreszteléssel ellentétben ebben a hazában igenis még van nemzeti érzület és büszkeség.
bukovics
2012. március 08. 17:19
De igen, Tokajban van. Nézd meg a térképen: http://www.archdaily.com/139599/fuleky-winery-epitesz-studio/
Arma Gedeon
2012. március 08. 16:55
Az OK, kár, hogy ilyen épületet neveztek be tőlünk. Ha megnézzük a cikk alatt, milyen egyéb épületeket reklámoz az ArchDaily, nem fogunk csodálkozni. Ma ez a divatos a szakmai sajtóban, de az átlagember nem ilyenben szeretne lakni, dolgozni, mert ez egy életidegen irányzat. Sajnos uralkodó. A keresztúri régi kőfalazás szép, a mezővárosi szövet szép, értékes, a táj szép, a funkció is vonzó, mégis ilyen sivár nyersbetonkodást pakoltak bele az ifjú tervezők, a tulaj meg szegégy elhitte, hogy ezzel lesz trendi. Belülről is sivár a burkolatlan betontető. A régi borházak barátságosak, paraszti és uradalmi kivitelben egyaránt. Még nem az ember volt az elvont eszméért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!