Nagy lehetőség a furmint

2012. február 25. 13:00

A borfogyasztóknak mindössze 1%-a iszik rendszeresen édes bort, és nekik is csak az 1%-uk olyat, amely természetesen édes.

2012. február 25. 13:00
Szepsy István

- Milyen szerepe van a száraz borok tekintetében a furmintnak, mint fajtának?

- Lassan oda jutok, hogy most már csak a furmint által tudom elképzelni a továbblépést, a presztízsnövekedést. Azokat a tételeket, amelyeket eddig csak a gazdasági kötelezettségek miatt készítettük, a jövőben kivesszük a portfólióból. Alapvető célunknak a furmint elismertségének növelését tartom. A fajta presztízsének emelése ugyanis - véleményem szerint - hasonló hatással lesz a mi márkánkra, a borvidékre és az egész országra. A furmintban nagyobb lehetőséget látok, mint akár a sangiovesében, hogy szintén egy nagy jelentőségű helyi fajtával hasonlítsuk össze magunkat. A furmint ugyanis több kategória esetében is működőképes. A legfontosabb kérdés persze most az, lehet-e furmintból világviszonylatban is csúcsminőségűnek számító száraz bort készíteni? Szerintem lehet.

Persze sok kérdés van, amit a jövőben még át kell gondolni. Meleg évjáratokban veszélyes lehet a túl magas alkoholtartalom, míg hidegekben a korábban említett almasav. A gyümölcsösség jelenléte a borban tudatosabb borászati technológiával fejleszthető. A fajta ismeretlenségét én előnynek fogom fel. Azt is szerencsésnek tartom, hogy a furmint képes a termőhely ásványosságának visszatükrözésére,amihez egyrészt a fajta aromatikai visszafogottsága, másrészt a termőhely karakterének erőssége szükséges. (...)

- A figyelme tehát mára inkább a száraz borokra irányul?

- A pincészet márkamenedzsmentjét mostantól egyértelműen az egyedi száraz furmintokra alapozzuk. Rá kellett ugyanis jönnünk, hogy az aszúk és az édes borok iránt csak egy nagyon szűk fogyasztói réteg érdeklődik. Emiatt fontos a száraz furmint, ugyanis az tízezerszer több fogyasztót érdekel, mint az édes tételek. Sajnos úgy vélem, hogy a borfogyasztóknak mindössze 1%-a iszik rendszeresen édes bort, és nekik is csak az 1%-uk olyat, amely természetesen édes. Véleményem szerint, ha a jövőben a termőhely rangja széles körben is bizonyításra kerül, újra komolyabb hangsúlyt fektethetünk az édes borokra. Ezen belül én egy, a szamorodni irányába való eltolódásra számítok. Ez az édes kategória ugyanis relatív biztonságosabban szüretelhető, hiszen egyszerűbb fürtöket szedni, mint szemeket, előbb ad jól fogyasztható bort, és remélhetőleg a termőhelyek jegyei is megjelennek az ízében.”

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2012. március 01. 09:58
Amellett hogy Szepsy Istvánt a maroknyi igaz ember egyikének tartom az országban, kicsit furcsa azt olvasnom tőle, hogy csupán a fogyasztók 1%-a lenne édesboros. Valójában az olcsó borok között még mindig az édesek tarolnak, 50-60 %-ban ezt keresik az alkeszek, a nők, a boroskólázó fiatalok, ebből épített pénzgyárat Varga, a borgyáros, ebből suhog a kasza az atomot érdemlő, méltán hirhedt BB Balatonboglári Borászati Zrt-nél. Persze az is lehet, hogy Szepsynek más az értelmezési tartománya: ezeket egyszerűen nem tekintjük boroknak, ezen löttyök fogyasztóit pedig nem tekintjük borivóknak. Ugyanakkor én úgy hallottam hogy a német piac kifejezetten édeszszájú, ott lenne terepe Szepsy iskolateremtő, katarktikus, nagyívű, ikonikus édes aszújainak. Ezzel együtt 1000%-ban egyetértek minden szavával ami a furmintot illeti, nincs még egy ilyen ezerarcú szőlőnk, olyan mint egy fehér vászon: mindent bele lehet festeni: a tájat, az embert, a komolyságot, a játékosságot, a könnyűséget, a tartamasságot, minden a borászon múlik, a furmint, a csodálatos átváltozóművész minden kéz alatt más mesét mond.
medve
2012. február 26. 22:59
Én is a száraz vörösborból indulok ki. De egy jó szamorodni, netán egy puttonyos tokaji, vagy egy Balla Géza-féle vörös aszú, nagy ritkán egy portói ünnepekkor jól jön.
granuloman
2012. február 26. 13:41
Nem ismerek olyat, hogy "édes bor". Brrr!
heep
2012. február 25. 19:25
Mi történt? A Mandiner átalakult borászati bloggá? Hányadik cikk ez ma a borral kapcsolatban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!