Elhunyt Makovecz Imre

2011. szeptember 27. 11:18

76 évesen elhunyt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész.

2011. szeptember 27. 11:18

Elhunyt Makovecz Imre. A Kossuth-díjas építész 76 éves volt. A rendszerváltás környékén a konzervatív oldalhoz kötődő közéleti személyiségként lépett színre, az Országépítő Alapítvány egyik alapítója, a kilencvenes években tagja volt a Magyar Nemzet szerkesztőbizottságának, a Balassi kuratórium elnöke, 2002-től részt vett az Orbán Viktor alapította Szövetség a Nemzetért polgári kör munkájában.

Hírnevét építészként szerezte. 1981-ig állami szolgálatban állt különféle tervezővállaltoknál, illetve a Pilisi Parkerdő Gazdaság főépítésze volt. 1981-ben önálló tervezőirodát alapított, és az ezt követő munkáival vált híressé jellegzetes, kupolás, organikus épületeivel. Első igazi „makoveczes” alkotása a paksi templom volt. Ugyancsak jellegzetes és nagyszabású munkája a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai épületegyüttese, a makói Hagymaház, az egri uszoda, az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonja.

Frissítés:

„Művészként és kultúraszervező közéleti emberként is kiemelkedő alak volt Makovecz Imre”, méltatta Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár a Magyar Művészeti Akadémia örökös és gyakorló elnökét kedden. A Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) államtitkára hozzátette: „A sors keserű iróniája, hogy éppen akkor kellett távoznia, amikor kibontakozhattak volna nemcsak művészi, hanem kultúraszervezői képességei is. Életműve ilyenformán minden értelemben beteljesítetlen maradt” - utalt arra, hogy a Makovecz által alapított Magyar Művészeti Akadémia idén köztestületté válva az eddiginél jelentősen nagyobb szerepet kap a magyar kulturális életben.

Az államtitkár hozzátette: a „késői korok” aligha fogják érteni, hogy Makovecz miért nem kapott egyetlen jelentősebb megbízást sem Budapesten. Makovecz Imrét a Nemzetierőforrás-minisztérium saját halottjának tekinti.

Összesen 191 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2011. szeptember 28. 09:40
Honnan a disszonáns hangok ez igaz ember holtteste körül? Hasonmásai Kertész Ákosnak: nem szégyenlik, sőt kérkednek saját hitványságukkal.
Vén Csataló
2011. szeptember 28. 08:01
Makoveczben azt szerettem, hogy, hogy nagy ívben, látványosan és szándékosan tett a political correct nevű libsi agyrémre. Többek közt ezt se tudja megbocsátani neki a bender-log népe. De nem baj. Egyáltalán nem számít, hogy ezek mit gondolnak akár Makovecz Imréről, akár bármiről. A HVG nevű újabban masszívan komcsi-libsi tartalmakat publikáló portál például ma eleresztett egy akkora felköpést, hogy az ember csak néz, mennyi energiát tudnak ezek a balfékek abba tenni, hogy egy halott után köpjenek. És közben nem nagyon fogják fel azzal a "hatalmas" intellektusukkal, hogy hiába az látványosan nekiveselkedett öklendezés, rájuk HVG-s skriblkerekre már percekkel a haláluk után se fog senki emlékezni, hiszen az ember jobbára a szép dolgokra szeret emlékezni. Ezért aztán inkább Makovecz és a házai maradnak meg az emberek tudatában, nem pedig az ilyen öklendező senkik.
Obulus
2011. szeptember 27. 23:57
Azért azt elég méltatlannak érzem, hogy saját maga által alapított akadémiája, nem emlékezik meg róla a honlapján. http://www.mmakademia.hu/newsHU.php
Obulus
2011. szeptember 27. 22:31
Makoveczék miatt lemondtak az állami művészeti akadémia vezetői "A Makovecz-akadémia azért kerülhet bele az alkotmányba, mert vezetője közeli kapcsolatot ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, a szervezet tagjai pedig a jobboldal mellett kiálló művészek. De érdekes módon a tagok közt van Demján Sándor, aki nem művész, viszont milliárdos, és a jobboldali kurzus támogatója. Továbbá Gubcsi Lajos, aki a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cégének vezetőjeként adta ki saját könyveit állami pénzen." http://index.hu/belfold/2011/04/18/makoveczek_miatt_lemondott_az_allami_muveszeti_akademia_vezetoje/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!