Hemingway dolgozott az FBI-nak?

2011. augusztus 03. 09:04

A Nobel-díjas író egyik közeli barátja nemrég a New York Times-ban arról írt, hogy az írót az FBI kergette öngyilkosságba. Egy kubai szerző viszont most azt állítja, Ernest Hemingway a II. világháború alatt együttműködött a nyomozóirodával.

2011. augusztus 03. 09:04

Leonardo Padura kubai író a Juventud Rebelde című lapban írt arról, hogy Ernest Hemingway 1942-től, kubai tartózkodása alatt szállított információkat az FBI-nak. Az amerikai írónak az volt a feladata, hogy részletekkel szolgáljon a szigeten élő spanyol falangistákról és a náci szimpatizánsokról, valamint minél többet megtudjon a karibi térségben hajózó német tengeralattjárókról.

Az FBI védelme alatt Hemingway műkedvelők valóságos hálózatát építette fel és vezérelte - állítja Padura. Ez az együttműködés hét hónapig, 1943. április 1-jéig tartott, mert az Egyesült Államok kubai nagykövete megelégelte, hogy az író által szerzett információk a legtöbb esetben híján voltak mindenféle valóságnak. A. E. Hotchner, az író barátja szerint a Nobel-díjas szerző az FBI állandó megfigyelése alatt állt, sőt, az iroda kergette öngyilkosságba.

A New York Times-ban Hotchner így fogalmaz: „Hemingway félelmeit még halála után évekkel is tévesen paranoid téveszmékként értelmezték.” Az ügynökség azonban 1983-ban nyilvánosságra hozott egy 127 oldalas dossziét, amelyet már az 1940-es évektől vezetett Hemingwayről. „Ebből világosan kiderül, hogy J. Edgar Hoover, az iroda nagy hatalmú vezetője ügynökökkel figyeltette az írót.” - írja Hemingway pályatársa.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2011. augusztus 07. 19:23
Bocs, nem Malraux , hanem Aragon
narmer
2011. augusztus 07. 13:49
Ez már kb. 5 éve megjelent Stephen King Kettős szerepben című könyvében, ahol dokumentumok vannak arról hogy az NKVD- nek is dolgozott, sőt a szovjetektől jelentős apanázst kapott.Szintúgy a hollywoodi forgatókönyvírók közül néhányan, valamint a francia baloldali értelmiségiek sokan, ( Elsa Triolet, Malraux, Gide, de a pénzlistán volt Brecht, Shaw vagy Gorkij felesége is) Tanulságos könyv
picur3ka
2011. augusztus 04. 23:15
Na, mindegy, jo ejt Dodo es mas emberek!
Ouroboros
2011. augusztus 04. 22:59
33, de mit számít ez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!