Kafka a ládákból

2010. július 21. 13:59

Az izraeli bíróság döntése értelmében végre felnyithatják Franz Kafka és barátja, Max Brod levelezését, eddig ismeretlen Kafka-dokumentumokat tartalmazó ládákat. Az aktust több éves pereskedés előzte meg.

2010. július 21. 13:59

A Harrez nevű izraeli újság több mint egy éve küzd a levelek és kéziratok közzétételéért. Július 12-én kinyitották a tíz doboz egyikét; a többi felnyitása még egy hétig eltarthat, mert hatot Tel-Aviv hat különböző bankjában, négyet pedig egy zürichi bank trezorjában őriznek. Az eddig ismeretlen dokumentumok Max Brod 1939-es Palesztinába történt emigrációjával kerültek a Közel-Keletre, ahol Brod jogörökösei elzárkóztak a nyilvánosságra hozataltól - eddig.

Német és izraeli irodalomtörténészek szerint a dobozok több ezer eddig ismeretlen Kafka-kéziratot, naplót, jegyzetet és rajzot tartalmazhatnak, ráadásul olyan részletek is napvilágra kerülhetnek, amelyekből többet tudhatunk meg Kafka életéről és halálának körülményeiről. Franz Kafka 1924-ben hunyt el tüdőbajban, és ezt az utasítást hagyta Max Brod-nak: „Kedves Max! Az utolsó kívánságom: minden, amit magam után hagyok, legyen elégetve olvasatlanul”. Brod viszont nem teljesítette a kérést: kiadatta íróbarátjának több regényét így például A pert, A kastélyt, vagy az Amerikát.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cavinton
2010. július 23. 09:10
Harrez gondolom Haaretz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!