Fesztivál van, melegvíz nincs - VOLT, első nap

2010. július 01. 12:34

Rocklegendák és elektrocápák, változatlanul meleg levegő, kemény másnaposság és nagyon jó rozéfröccs: körülbelül ezekkel a szavakkal lehetne körülírni a VOLT fesztivál első napját. Olvass tovább, mi történt még Sopronban!

2010. július 01. 12:34
Bukovics Martin

A magyar rock nagyjaival kezdődött szerdán a VOLT fesztivál első napja: az Omega, a Tankcsapda, az EDDA és Deák Bill Gyula koncertezett hatalmas tömeg előtt a nagyszínpadon. A szekusok borzasztó gyorsan kikapták a tömegből azokat, akik nem az előírtaknak megfelelően viselkedtek. Csütörtök reggel, a második nap eleji ébredezés után a voltozók hatalmas harcot vívtak a fesztivál területén több helyre is kihelyezett Nemzeti Sport-Kisalföld-Blikk kombó darabjaiért, hogy aztán a reggeli sör/kakaó/kávé/cigi mellé elolvassák, mi történt tegnap - az egészben egyébként az a poén, hogy miközben a rituális olvasógyakorlat folyik, nem láttunk még olyan embert, akinek feltűnt volna, hogy a Blikk címlapján még mindig Stohl Buci van, ez tehát a szerdai újság, nem a mai. Nem mintha Schmitt Pál államfővé választása nem lenne örökké aktuális téma.

Melegvíz persze nincs

A vizesblokkokban reggel nyolc és kilenc között nincs sor, tíz óra után viszont már jó félórákat kell várni arra, hogy sorra kerüljön az ember. Melegvízről még csak nem is álmodik senki. A férfi zuhanyzóban csodálatosan lehet érezni a szomszédos vécé átható húgyszagát - ez meg a hidegvíz garantáltan felébreszti a Datarock-Colorstar duót végigtomboló, majd valamelyik sátorban hajnali ötig afterező közönséget. (Zulik Ákos kritikáját a Datarock szerda esti koncertjéről itt lehet elolvasni.) Délelőtt a sajtóiroda melletti nagyszínpadon rockzenekarok hangoltak, a legtöbb ember a Heti Válaszról elnevezett árnyékos borudvarban kártyázott, vagy csak simán a fák alatt feküdt. 

A soproni GYSEV-pályaudvartól a fesztivál bejáratáig óránként közlekedő helyi járatos busz általában mindig tömve van - érdemes egyébként bérletet venni rá, a menetjegy 240 forint elővételben a vasútállomáson (a buszon 280 Ft), míg a város összes járatán használható diákbérlet 480 Ft, a felnőtt feltehetően ennek duplája - egy belváros-VOLT taxifuvar is pont ennyiből jön ki. A vasútállomás melletti bevásárlóközpont előtt egy teljesen spontán alternatív minifesztivál nőtt ki a semmiből: utcazenészek Kispált játszanak, mindenki más a buszra várakozva iszik, miközben a szórólapos fiúk egymással versenyezve nyomják a vonatról leszállók kezébe a különböző lángosos bódék, kocsmák és éttermek kihagyhatatlan fesztiválakcióiról szóló reklámjait.

Sopron belvárosában egyébként nem sok nyomát látni annak, hogy a Lövér-kempingben micsoda dzsembori folyik: a szokásos osztrák turisták vásárolgatnak a boltokban, idős nénik alaposan megrakott szatyrokkal távoznak az élelmiszerboltokból, a kávézók teraszán öltönyös üzletemberek vitatják meg az élet nagy dolgait, miközben egy elegáns ruhába öltözött idős cigány szomorú dalokat játszik csellóján. Az, hogy kevés fesztiválozót látni a városban, egyébként azért is érdekes, mert míg a VOLT-on egy félig hideg és kiszáradt sajtos-tejfölös lángos 550 forint, addig lent a városban 350-ért adják - az árkülönbség logikus módon minden ételnél és italnál megfigyelhető. A csapolt Soproni korsója 420 forint, a dobozos verzióért 500 forintot kell fizetni - mi azonban nem ezért, hanem a Hilltop napi borakcióiért vagyunk oda: tegnap 1100 forintért kértek egy üveg jóféle pinot noir roséért, amihez ha egy kis szódát adunk, verhetetlenül a nyár legjobb üdítőitalát kapjuk.

És a végére programajánló

Csütörtök este a nagyszínpadon 17.30-kor Belgát lehet hallgatni, kilenctől pedig Billy Idol ad majd koncertet. (A sajtóirodában megtudtuk, Billy bácsi senkinek nem akar interjút adni, max egy tévécsatornának, de még az sem teljesen biztos.) Kicsivel arrébb, az MR2-színpadon Kardos-Horváth János, a kaukázusos tatabányai lokálpatrióta mutatja be új zenekarát, a Kenedit. A nap helyszíne minden bizonnyal az OTP-színpad: este nyolctól négyig élvezkedhetünk a Parov Stelaron, a Zagaron, az AIR-en és Tigán - közben érdemes megtekinteni a Kispál és a VOLT című fotókiállítást is.


A fényképeket Kocsis Janka készítette.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!