Bajban a segesvári vár

2010. április 09. 11:14

Lekerülhet a segesvári vár az UNESCO világörökségi listájáról, amennyiben az önkormányzat nem tartja be a szervezettel kötött szerződést és nem erősíti meg a műemlék falait.

2010. április 09. 11:14

Március 29-én éjjel, a kiadós esőzések következtében 32 méter szélességben leomlott a vár falának a polgármesteri hivatal főbejárata előtti szakasza. Az omlás következtében senki nem sérült meg, viszont elszállították a közelből Petőfi Sándor-szobrot a polgármesteri hivatal és a prefektúra javaslatára biztonsági okokból. Gáll Ernő városi tanácsos reméli, a szobrot július 31-éig visszaállítják eredeti helyére vagy a római katolikus templom előtti térre – az utóbbi helyszínt akkor Petőfi térnek neveznék el.

A tervek szerint a megyei, illetve a helyi tanács költségén erősítik meg a várfalakat; Soós Zoltán régész szerint azonban a várfal csak rendkívül költséges munkálatokkal hozható helyre. Soós kifejtette: nemcsak megerősítésre, hanem a fal szerkezetének megváltoztatására, többek között betonozásra is szükség lesz és nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a károk megelőzésére is. Maros megye más műemlékeit, például a marosvásárhelyi vár nyugati falát is az összeomlás fenyegeti.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szpal
2010. április 12. 15:37
nagy dolog, leomlott a várfal, a budai várból meg valami mélygarázs miatt bontanak ki 500 éves falrészeket.
picur3ka
2010. április 10. 17:44
Ne okorkodjenek, Romania szegenyebb, mint mi, es az nagy szo. Tobben elnek segelyen, mint dolgoznak ott is. Tokom sincs penzuk varakra, nalunk is minden romban all, elkeserito a muemlekek allapota, barmerre megy az ember.
elGabor
2010. április 10. 17:09
Szászok kezén szász város, románok kezén román város.
Übermayer
2010. április 09. 20:33
Erdély értékei a románoknak - könnyen jött, könnyen megy...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!