Több mint foci – így tört fel Székelyföld válogatottja!

2023. július 30. 20:39

Kurdisztánban is lobognak majd a székely zászlók, miután Székelyföld labdarúgó-válogatottja két szép győzelemmel kijutott az államiság nélküli népek 2024-es világbajnokságára. Az alapítókkal beszélgettünk tíz év kőkemény munkájáról.

2023. július 30. 20:39
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

 

Lassan tíz éve alakult, játékosai ingyen lépnek pályára, s most hét góllal verve a Két Szicília Királyságának csapatát kijutott a jövő évi világbajnokságra: ez Székelyföld labdarúgó-válogatottja. 
Az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetsége (Conifa) szervezi a büszke történelmi régiók, állam nélküli, sokszor kisebbségben és nemritkán különböző fokú elnyomásban, jogfosztottságban élő nemzetek futballtornáit, és a koronavírus-világjárvány jelentette kényszerszünet után most igyekszik ténylegesen betörni a profik ligájába.

 

Ebben a világban foglal el immár tekintélyes helyet a Székelyföld Labdarúgó Egyesület, amelynek elnöke egyben a Conifa alelnöke is: Wenczel Kristóf budapesti sportjogász. Ő az ezredforduló után a nagy nyugati átigazolásokból – például Gera Zoltánéból vagy Halmosi Péteréből – is kivette a részét, így nem ismeretlen számára a közeg. „A Conifa elődje az N.F.-Board nevű kezdeményezés volt, amelyben játékvezetőként részt vett Per-Anders Blind – aki amúgy svédországi számi (régies itthon használt nevén: lapp – a szerk.). Őt kereste meg az N.F.-Board néhány szervezete, hogy kellene egy új, izmosabb formátum” – emlékezik vissza a történet kezdetére lapunk kérdésére Wenczel. A Conifa 2013-ban alakult, a székelyek – egy budapesti borvacsorán való spontán megalakulással, Wenczel vezetésével, aki Jakab Zoltánt, a román futsalválogatott egykori sikeres szövetségi kapitányát kérte fel – fél évvel később csatlakoztak a szervezethez.

Wenczelék bele is vágtak a sűrűjébe: 2014 augusztusában már Székelyudvarhelyen játszott a székely csapat a kárpátaljai válogatott ellen. A Conifa a svédországi Östersundban rendezte az első vébéjét, ami még kezdetleges volt. „Per-Anders tartotta a sajtótájékoztatókat, szervezte a csapatok ellátását, jóformán még a labdát is ő szedte” – emlékezik vissza a sportjogász. Aztán hirtelen csavar: a 2015-ös szervező, a Brit- és az Ír-sziget között fekvő Man szigete visszalépett, Wenczel pedig „szögletre mentette” a helyzetet, így került a bajnokság Debrecenbe. Egy évre rá a svájci gárdát fogadta a cigány válogatottal Velencén, amely visszahívta a csapatot a Vatikánba. „Nagy élmény volt: fogadott minket a pápa, aki tudta az eredményeinket, aztán kapott egy Székelyföld-mezt is.”

A válogatott sokat utazik, ez az egyik vonzereje is – olyannyira, hogy a jogász szerint helyi román fiatalok is élénken érdeklődnek a székely válogatottság iránt. „Akit hívtunk a válogatottba, összesen kilencven srác, első szóra jöttek egytől egyig, lelkesen” – mondja a jogász, ami fontos, mert „az egyik legfőbb célunk, hogy megünnepeljük az identitást”.

 

De tanulságosak is ezek az utak. Még ha nem is mindig alulnézetből látják egy-egy régió körülmé­nyeit – a harmincöt-negyven aktív tagszervezet alig ötödénél érzékeny az adott közösség politikai helyzete –, az abháziai 2016-os tornát sokat emlegeti Wenczel.  Az etnikailag kevert, de egykor grúz többségű területen huszonöt évvel a nagy háború után még mindig sokszor világítás nélküli tömbházakban laknak az emberek, a szétlőtt pártház a mai napig így áll. „Viszont hatalmas szeretettel fogadtak. Egy éjjel hazafelé tartottam gyalog, lefékezett egy Zsiguli mellettem, kiugrott egy atlétás, már nem túl szomjas ember, ölelgetett, csókolgatott, és oroszul kezdett magyarázni, hogy mennyire örülnek nekünk.”

Az egyik legfőbb célunk, hogy megünnepeljük az identitást”

Egy másik élénk élményük az azeri területbe ékelt, örmény lakosságú Arcah. „Kérdeztem őket 2019-ben: az azeriek harminc éve fegyverkeznek, mi lesz, ha jönnek? Azt mondták: »Mi itt vagyunk négyezer éve, ez a harminc év semmi«.” Wenczel szerint a nemzeti márkaépítés fontos sarokköve lehet a futball, és fontos, hogy az ember a saját szűkebb közösségéért léphet pályára. Nem véletlen, hogy a fővárosban, Sztyepanakertben szó szerint a fél város kint volt a stadionban és a környékén, vagy hogy egy győzelmük után az elnök munkaszüneti napot rendelt el.

Most a székelyek törtek fel: a jövő évi Conifa-világbajnokság selejtezőin a napokban előbb a görögországi albánokat, Çamëriát győzték le 3-2-re, majd az olasz Két Szicília Királyságának válogatottját verték 7-0-ra – ezzel a média és a közönség figyelméért folytatott harcban is nagyot léptek előre.

Jakab Zoltán, aki sokáig a szakmai oldalát adta a székely válogatottnak, kérdésünkre elmondta: most kezdte érezni a támogatást, ami már ráfért a fiúkra. „Talán néhány évnek el kellett telnie, hogy belássák, ez a kezdeményezés nem volt alaptalan. Láttam, hogy szakmailag – bár nem csak erről szól – a csapatok is felkészültek, s hozzák is a győzelmeket, ha Székelyföldön megteremtődik az igazi összefogás, beleértve a játékosokat, a szurkolókat, a politikusokat, a szponzorokat.”

 

A Conifa menetelését ugyanakkor kissé visszavágta a koronavírus-járvány. Negyven-ötven önkéntes szervezővel, a bajnoki szezonokon kívül eső néhány hétben – és elsősorban egy-két ember, köztük Wenczel zsebéből meg a székelyek tekintetében egy kis részben a Bethlen Gábor Alap pénzéből működve – igyekeznek jó játékot összehozni.

„A pandémia előtti utolsó, londoni világbajnokságon profi közvetítéssel ugyanaz a Mark Clattenburg fújta a Székelyföld–Kárpátalja elődöntőt, mint az előző évi BL-döntőt, profi szervezés volt, Kurdisztánban is profi körülmények lesznek” – sorolja Wenczel Kristóf, aki szerint a tévénézettségnek is jót tesz, hogy a futballesemények közötti szünetben játszanak, sok plusznézőt hozva. 2018-ban a londoni vébével már majdnem elérték azt a szintet, hogy üzleti alapon is megálljon a Conifa. Tervek vannak bőven: a női vonalat és az utánpótlást akarják felépíteni, már készülnek egy hat-nyolc csapatos női vébére is jövőre. Az észak-norvégiai Bodø városát célozták meg, amely Európa kulturális fővárosa is lesz ekkor, a számi kisebbséget népszerűsítve – itt Wenczel szerint a székely tematikának is helye lenne. A lelátói durvaság e futballközösségben nem divat, viszont rengeteg barátság szövődik a szervezők és a részt vevő önkéntesek között is, nem csak nemzetközi téren. „A székely válogatott fiúk is egymásra találtak, s a pesti központtól független külhoni, magyar–magyar viszonylatban is kapcsolatépítés kezdődött.”

 

Fotók: A Székely labdarúgó-válogatott Facebook-oldala

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2023. július 16. 19:09
Remélem, mindenki székely ebben a csapatban. Nekem a profi fociban a Bilbao a kedvencem, ott csak baszkföldiek játszhatnak. Nincs is különösebb eredményük 40 éve. Azért hajrá székelyek!
boldog-pride-ot-mindenkinek
2023. július 14. 03:10
🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈Sziasztok! Szombaton Pride felvonulás ! Mindenkit nagy szeretettel várunk! Gyertek el minél többen, és hozzátok a barátaitokat is! Csináljunk a Budapest Büszkeségből a világ legjobbját és legnagyobbját! 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!