Nem bújhatunk mindig Amerika szoknyája mögé – a „weimari hármas” felállítását sürgeti a Politico szerzője

2024. február 09. 17:33

Kelet-Közép-Európa biztonsági aggodalmaira is figyelni kell, illetve Amerika nem maradhat Európa biztonsági garanciája örökre – figyelmeztet írásában egy amerikai biztonságpolitikai elemző a Politico hasábjain.

2024. február 09. 17:33
Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Bakhmut
Maráczi Tamás

Ha egy ország az ellenségével kompromisszumot tud kötni, akkor jelentős biztonságérzetre tehet szert, ekképp Amerika első számú érdeke az, hogy egy biztonsági rendszert hozzon létre, amely az Oroszországgal való együttműködésen alapul – kezdi írását Artin DerSimonian, az amerikai Quincy Institute Eurázsia programjának kutatója, aki azonnal hozzá is teszi:

ezt a célt paradox módon úgy lehet elérni, ha most éppen Oroszország ellenében megerősíti Európát.

Az amerikaiak nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy kelet-európai szövetségeseinek többsége szomszédos állam Oroszországgal, és a két éve tartó ukrajnai háború tanulságai miatt nagy a félelmük, hogy ők is egy orosz invázió áldozataivá válhatnak. A keletiek alaptapasztalata az, hogy a nyugat-európaiak jogos és alapos félelmeiket bagatellizálják – jegyzi meg a szerző.

Nem véletlen, hogy Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásának fő támogatói a balti államok, Lengyelország, így egy esetleges ukrán háború- és területvesztés esetén 

ha Európa és Amerika tárgyalóasztalhoz kényszerül egy tűzszüneti egyezség tető alá hozására, azt ezen országok cserbenhagyásként fogják érzékelni majd.

A szerző szerint a kelet- és közép-európai országok biztonsági igényeinek meghallása, és katonai védelmük folytonos biztosítása lehet az a módszer, amellyel egy esetleges ukrajnai tűzszünet támogatására rá lehet majd venni őket.

Az egyik eszköz az lehet, hogy az európai katonai együttműködést erősítik (például a német és a francia katonák keleti állomásoztatását erősitik), mert ha európai katonai potenciál erősödik Európában, 

az kevéssé zavarja Oroszországot, mintha az amerikai kontingenseket erősítenék az öreg kontinensen. 

A másik feltétel, hogy közös európai fegyvergyártási kapacitást kellene rövidtávon létesíteni.

Erre nemcsak az oroszok biztonsági félelmének (NATO keleti terjeszkedése, amerikai jelenlét) leszerelése miatt lenne szükséges, hanem ezért is, mert az Egyesült Államok európai biztonsági elköteleződése nem garantált, Amerika stratégiai érdekei változhatnak, és ahogy már jelei voltak, nem feltétlenül akarják saját védelmi költségvetésükből finanszírozni Európa biztonságát annak hiányzó hadseregei helyett.

A Politico vendégszerzője szerint

ideje tehát, hogy felálljon a „weimari hármas”, Berlin, Párizs és Varsó szövetsége, 

amely ezeket a projekteket meg tudná valósítani, és levenné Amerika válláról a biztonsági garantőr terheit.

--

Nyitókép: Ukrán katona egy tankból figyeli a frontmozgást Donyeck közelében 2024. február 8-án  (forrás: Diego Herrera Carcedo / Anadolu via AFP)

 

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dupree
2024. február 10. 14:05
A Politico az amerikaiak szócsöve. Nem tudom miért vannak oda érte, és tekintik "mérvadónak" minden förmedvényét. Egy hazug közvéleménymanipuláló oldal.
Thészeusz
2024. február 09. 21:40 Szerkesztve
Teljesen mindegy mit ötletelnek, a balti államok megvédhetetlenek, se NATO, se Weimar, sem semmilyen más keretben nem lehet őket megvédeni. Szóval itt lenne végre az ideje, hogy valaki végre közölje a a három csivavával (plusz a finnekkel, akik szintén egy álomvilágban élnek), hogy kénytelen lesznek leülni a medvével néhány súlyos beszélgetésre és akkor lehet, hogy lehúzza őket a a halállistáról (mint a régi viccben a nyuszikával és a medével). Ez van, így néz ki a Európa és a világ gazdaság- és természetföldrajza az adott gazdasági-technológiai szinten.
Antifleto
2024. február 09. 20:01
Annyira nem örülök, hogy majd Trump elnöksége alatt a demokrata bankármaffia Európa faszával tervezi veri a csalánost.
Kybon
2024. február 09. 19:51
Okoskodás az élet megrontója! A ballipcsi okoskodás garantált káosz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!