„Ha Orbán Viktornak hatalmat adnak, visszaél vele” – Daniel Freund is beállt a rettegők közé

2024. január 11. 18:07

Nem kellett rá sokat várni.

2024. január 11. 18:07
null

Az elmúlt napokban több olyan hír is megjelent a vezető politikai portálokon, amelyek azt sejtették, hogy a közelgő magyar elnökség aggasztja az EU vezetőit. Ugyanakkor a Politico szerint nincs így, „csak Brüsszel sikoltozik”. Arra sem kellett sokat várni, hogy a német balliberális EP-képviselő, Daniel Freund is megnyilvánuljon a témában. Freund „nem is fogta vissza magát”, és egy terjedelmes véleménycikket közölt az IPS-ben, „Orbánt Európa élére állítani borzasztó ötlet” címmel.

A német politikus szerint, „a közelgő magyar elnökség komoly veszélyt jelent az európai demokráciára. A történelem azt mutatja, hogy 

ha Orbánnak hatalmat adunk, vissza fog élni vele”.

Freund a cikk felütésében ismertette, „kevesebb mint hat hónap múlva Magyarország veszi át az EU Tanácsának soros elnökségét. (...) Július 1-jétől hat hónapig Orbán Viktor magyar miniszterelnök áll majd az Európai Unió élén.”

Majd így folytatta, „az az ember, aki Magyarországot autokráciává tette, aki bevezette az európai politikába az »illiberális« demokrácia fogalmát, és aki Magyarországot maffiaállammá változtatta”.

 „Orbán, az az ember, akinek miniszterei minden más uniós kormánynál gyakrabban fogtak kezet a Kreml képviselőivel, és aki európai szinten túlzottan visszaél vétójogával, hogy uniós pénzeket zsaroljon ki. 

Ez az ember fogja meghatározni az EU napirendjét az uniós választások utáni hetekben, amikor a csúcspozíciókat osztják szét,

 amikor a Bizottság ötéves munkatervéről döntenek, és amikor nem utolsósorban Donald Trump újrázásáért kampányol” – sorolta.

„Az Orbán-probléma politikailag kezelhető”

Ezután kijelentette, „ezek szörnyű kilátások Európa számára. De ezek nincsenek kőbe vésve. 

Az Orbán-probléma politikailag kezelhető, amire az Európai Parlament már fel is kérte a tagállamokat. 

Már 2022 júniusában elfogadtak egy állásfoglalást, amely megkérdőjelezte, »hogyan lesz képes Magyarország hitelesen« átvenni a Tanács elnökségét. Az Európai Parlament képviselői azzal bízták meg a Tanácsot, hogy »mielőbb találjon megfelelő megoldást«” – írta véleménycikkében Daniel Freund.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Johanna Geron / POOL / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
omega
2024. január 16. 11:51
Élni fog vele, és nem visszaélni. Mindenki magából indul ki. Ez a szarcsimbók is.
nemecsek-3
2024. január 12. 10:57
Jaj, alig várom, hogy visszaéljen. Ha csak feleannyira mint a Lengyeleknél most van angyalok éneke lenne számomra a libsik vonyítása
tapir32
2024. január 12. 01:45
Daniel Freund megnyilatkozásai nem állnak összhangban a közös értékekkel, mint a demokrácia, a szabadságjogok, valamint a jogállamiság. Az ilyen alakoknak nincs helye az EP-ben! Ki vele az EP-ből!
FrankMatyi
2024. január 11. 22:58
Barátunk Dániel, miután németül nem létezik, magyarul üzenném: a jó kurva anyádat te ostoba, pojáca pöcs. Szertnél nagy fasz lenni -érezzük- de nézz a tükörbe...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!