Mentálisan betegnek nyilvánította a transzneműeket Peru

2024. május 16. 14:51

A helyi LMBTQ-közösség felháborodott a döntésen.

2024. május 16. 14:51

Nyitókép: CRIS BOURONCLE / AFP

A perui egészségügyi minisztérium hivatalosan is mentális betegekként kezeli ezentúl a transznemű, nembináris és interszex embereket – írta a Telegraph.

Az elnök által nemrégaláírt rendelet a transzszexualizmust” és a „gyermekek nemi identitással kapcsolatos rendellenességét” mentális betegségnek nyilvánítja. Ugyanígy mentális betegségként kezeli az úgynevezett „kettős szerepű transzvesztitizmust”, a „fetisiszta transzvesztitizmust”, valamint az egyéb nemi identitászavarokat is.

A dél-amerikai ország egészségügyi minisztériuma a rendelet kihirdetését követően állítólag azt nyilatkozta, hogy csak 

így tudja garantálni a mentális egészséggel kapcsolatos orvosi ellátás teljes lefedettségét”.

A Telegraph cikkéből az is kiderült, hogy továbbra sem lesznek átnevelő terápiák az országban. Itt emlékeztettek arra, hogy Peru 2021-ben rendelkezett arról, hogy a hatrain belül ne lehessen ilyen terápiákat megvalósítani.

Felháborodott az LMBTQ-közösség

A lap arról is beszámolt, hogy a perui LMBTQ-közösség felháborodását fejezte ki a különféle közösségi-média platformokon a rendelet kihirdetését követően.

Jheinser Pacaya, az OutfestPeru LMBTQ filmfesztivál igazgatója szerint „a kormánynak nincs jobb dolga, mint száz évvel a homoszexualitás dekriminalizálása után a transzembereket támadni” – idézte a Telegraph.

Pacaya nyilatkozatában azt is kijelentette, „nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a kontextust, hogy 

ez egy szuperkonzervatív társadalomban történik, ahol az LMBT-közösségnek nincsenek jogai, 

és ahol a mentális betegként való megbélyegzés megnyitja az ajtót a konverziós terápia előtt”.

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­k­­­e­­­l­­d­­­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­­e­­­x­­­i­­­ ­­­p­u­­­n­­­c­­i­­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
hivataltaszilo
2024. május 17. 18:07
Ez természetes. Mégis mi egyebek lennének, mint mentális betegek?
The Loner
2024. május 17. 08:05
Szimpatikus ország.
Potymog
2024. május 17. 03:09
"A perui egészségügyi minisztérium hivatalosan is mentális betegekként kezeli ezentúl a transznemű, nembináris és interszex embereket" Legfeljebb azzal érdemes vitatkozni, hogy minden esetben tisztán mentális betegség-e, vagy bizonyos esetekben van mögötte más betegség is, mint például a hormonháztartás zavara.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!