Ennyit a katalán szabadságharcról: a spanyol szocik győztek Katalóniában

2024. május 13. 12:52

Történelmi pillanat: az autonóm tartományban olyannyira leszerepeltek az elszakadáspárti erők, hogy a madridi baloldal zsebelte be a legtöbb voksot vasárnap.

2024. május 13. 12:52
null

Nyitókép: Joan Valls / NurPhoto / AFP 

 

Több évnyi, évtizednyi függetlenségpárti érzület után a vasárnap tartott katalóniai választáson a szocialisták győztek a függetlenségiek fölött.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szocialistái kapták a legtöbb szavazatot, míg 

a szeparatista erők nem tudtak többséget szerezni a választáson. 

Salvador Illa, a katalán szocialisták vezetője szerint „új korszak” vette kezdetét e győzelmükkel. Ugyanakkor ők sem szereztek egyedül többséget, ezért más pártokkal kell koalíciót kötniük a kormányzás érdekében.

Carles Puigdemont, az elmúlt évek függetlenségpárti vezére, aki az elbukott népszavazási kísérlet óta gyakorlatilag száműzetésben él külföldön, azt közölte: az ő pártja növelte támogatottságát, de ez nem volt elég más szeparatista pártok csökkenésének ellensúlyozására. Puigdemont már a választás előtt azt mondta: ha nem választják meg Katalónia elnökének, 

akkor „jogom van egy kis pihenésre e nagyon nehéz évek után”.

 

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. május 13. 16:59
Katalóniágban van annyi spanyol, akik azért is csak a függetlenségpárti katalánok ellen szavaznak, csak azért is!
Dorset Naga
2024. május 13. 15:38
Mióta a Franco kormányzat megszűnt, azóta cincognak a komcsik. Az ő bajuk ez.
recipdoki
2024. május 13. 14:41
letsgobrandon-2 vadász vadász te szopni jársz ide höhöö A spanyol gazdaság erős. Várt felett alakult a spanyol GD GDP per fő (USD) országok (és területek) szerint rendezett listája Spanyolország Európa 33,090 Magyarország Európa 21,075 A magyar gazdaság fele akkora gazdasági növekedésre számít, mint a kormány, az infláció pedig nagyobb lesz a vártnál, és szerinte stagflációra is számíthatunk. Lekéne jönnöd a fogyatékosoknak szóló propagandáról ,agysorvadást okoz,és befejezni az ált.iskolát bármilyen nehéz,höhöö...ma modern világban élünk ,nem lehet bezárkózni ,az lemarad, fejlődés útja az egymásssal szövetségben ,kereskedelemmel ,politikával,katonai védelmi szövetségben.. stb...együttműködés ,a különállás ,bezárkózás nazionalizmust szül és tömeggyilkosságokhoz ,háborúkhoz vezet .a mandi csak a kreténkeltője Orbán fogyatékosoknak szóló progandájának ahol az ingyenhülyékből hasznoshülyévé agymosnak titeket szoponcok a gondolkodó társadalom szórakoztatására
recipdoki
2024. május 13. 14:32
Már megint győzött Orbán nemzetthy dagadt illiberális húskonzervatizmusa ,ja mégse ,így hogy lesz Brüsszel elfoglalva ? höhöö.. Ahogyan egyszer Popper Péter fogalmazott az akkor még bukott miniszterelnökről: „hiányos volt a nevelése, vagy ahogy polgári körökben mondani szokták nem volt gyerekszobája.” ezzel is magyarázható, kínosan vigyázz arra, hogy alacsony intelligenciájú, szerény képességű hajbókolókkal vegye körbe magát. Németh Szilárd, Lali király és a többi parasztcsinovnyik között zseninek érezheti magát....höh Az EU -ban ,se máshol nem gyakorolhat teljhatalmat ,mint az itteni lebutított nyája előtt Aki gondolkodó tudja :2022 .ápr .03 -n megvolt a 12 éve súlyos NER beteg Magyarország IQ tesztje ,szerencsére negatív lett höhöö... Egész Európa,de a szabad és gondolkodó világ tudja : ha nem lenne ennyi iskolázatlan ,magát elhülyíteni hagyó hülye ebben az országban a mandi se lenne,ahogy Orbán és a FideSSmaffia se höh
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!