Nagyon rosszkor jött az izraeli kormánynak a segélykonvoj bombázása

2024. április 03. 21:03

A tűzszünet mellett tüntetnek tömegek az utcán, és rugalmatlanul viselkedik Netanjahu, ebben a helyzetben más sem hiányzott neki, mint ez a tragikus fiaskó.

2024. április 03. 21:03
Maráczi Tamás

Miközben a hétvégén több tízezer kormányellenes tüntető követelte Jeruzsálem utcáin, hogy a kormány kössön tűzszüneti egyezséget a Hamásszal az izraeli túszok szabadon engedése érdekében, a háborús céljaiból nem engedő izraeli miniszterelnök meglévő bajaihoz kapott egy újat: 

a nemzetközi közösség dühös bírálata hullott rá a hétfő éjszakai elhibázott izraeli légitámadás miatt. 

A félresikeredett légicsapásban Gázában a World Central Kitchen (WCK) nevű segélyszervezet hét munkatársa vesztette életét, három brit, egy lengyel, egy ausztrál állampolgár, egy kanadai-amerikai és egy palesztin állampolgár.

A zsidó állam két nagy nyugati szövetségese, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is súlyos kritikát fogalmazott meg: John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője megdöbbent a hír hallatán, míg Rishi Sunak brit miniszterelnök vizsgálatot követelt az ügyben. A The Telegraph írása megjegyzi: Benjamin Netanjahu politikai jövőjét már a Hamász október 7-i terrortámadása megrendítette, egy nemrég publikált felmérés szerint 

az izraeli szavazók csupán 15 százaléka szeretné, ha a háború lezárását követően  kormányon maradna.

Mint a brit lap folytatja, az izraeli kormányfő egy kemény megtorló háborút folytat, amelyben eddig 33 ezer palesztin vesztette életét, és a Gázai övezet blokádja miatti humanitárius helyzet miatt a nemzetközi közösség ellene fordult, de mégis halad a maga útján: minap egy olyan törvényt vittek át a parlamenten, amely alapján nemzetbiztonsági okból a kormány betilthatja egy külföldi média működését Izraelben, és ez meg is történt az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízióval.

De Netanjahu feje felett más viharfelhők is gyülekeznek: 

a legfelsőbb bíróság határozata megszüntetné az ultraortodox zsidók sorkatonai mentességét, 

ez pedig a vallásos zsidó politikai szervezetek berkeiben felzúdulást keltett - ezen csoportok nélkül Netanjahu politikai támogatottsága jelentősen visszaesne.

Végül ott van egy másik katonai fiaskó: azzal vádolják, hogy ő rendelte el a szíriai fővárosban, Damaszkuszban az iráni konzulátust ért légicsapást, amelyben 12 ember vesztette életét, köztük két iráni tábornok.

Hat hónapja tart a Hamasz legyőzéséért vívott háború, folyamatosan növekvő áldozatokkal, és anélkül, hogy minden életben maradt izraeli túszt sikerült volna kiszabadítani - zárja a lap.

--

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:50
🍓 ️ ­­A­ ­d­­ö­­g­­­ö­s­­­ ­­l­á­n­­­y­­­o­k­­­ ­­­v­á­­r­­­n­a­k­­­ ­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Tommaso
2024. április 10. 00:21
A tömeggyilkos iszlamista HamaSS kapitulációjáig folynak a harcok,. Minél hamarabb megadják magukat, annál kevesebb lesz a civil áldozat. De az arabok nem törődnek a saját népük , a saját gyermekeik életével sem.
strz-123
2024. április 06. 21:43
Izrael több száz médiamunkást, orvost, aktivistát ölt meg mióta ez a mostani konfliktus kirobbant. A világon nincs még egy ország aki annyi újságírót öl meg büntetlenül mint Izrael. Biztosan mindegyikük zsebében volt egy Hamasz terrorista akit nem lehetett elszalasztani. Mint ahogy a lerombolt több mint százezer lakóépület, iskola és kórház is mind LEGALÁBB EGY TERRORISTA búvóhelyíe volt. Mert ha nem akkor Izrael olyan épületeket rombolt le amiről tudta hogy nincs benne terrorista csak civil. Több mint százezer épületben sejtettek legalább egy terroristát! És minden mecsetben! A világ egyik legrégebbi keresztény templomában, ami túlélte az évezredeket, az ottomán hódítást, csak éppen Izrael államot nem tudta túlélni, mert a tengerparti telek kell valaki másnak...mindenhol Hamasz van. Mert ha nem igaz hogy Izrael a százezernyi épülettel megölt százezernyi terroristát, ha Izrael nem tud felmutatni csak néhány száz, vagy ezer kiiktatott fegyverest, akkor Izrael egy népet irtott ki.
strz-123
2024. április 06. 21:34
Az ugye megvan, hogy a konvoj az IDF-el egyeztetve, előre bejelentett útvonalon haladt? Majd véletlenül lebombázták. Véletlenül háromszor. Csak hogy biztos legyen. Véletlenül. Majd Netanjahu a híres videójában még csak nem is leplezett félmosollyal az arcán mondja azt, hogy háborúban ... SHIT HAPPENS.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!