Brit titkosszolgákat lőhetett ki az izraeli mesterséges intelligencia Gázában

2024. április 09. 20:18

Megdöbbentő részletek derülnek ki az izraeli sajtóból a tragikus légicsapásról, ami egy segélyszervezet külföldi állampolgáraival végzett Izraelben, súlyos diplomáciai bonyodalmat okozva a zsidó államnak.

2024. április 09. 20:18
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Fotó: Nyitókép: Yasser Qudihe / Middle East Images via AFP

 

A brit titkosszolgálat emberei lehettek azok a brit állampolgárok, akik az Izraeli Véderő (IDF) a múlt héten végrehajtott légicsapásában vesztették életüket a Gázai övezetben – írja az izraeli Mááriv. Mint emlékezetes, a World Central Kitchen segélyszervezet (WCK) hét munkatársa vesztette életét az IDF légicsapásában. Most a sajtó azt állítja, hogy 

az elhunyt segélymunkások között brit kémek is voltak, 

akik segítettek a Hamász iszlamista terrorszervezet által a brutális 2023. október 7-i támadás során ejtett foglyok felkutatásában.

Az egyik áldozat John Chapman brit állampolgár, a WCK biztonsági csapatának tagja volt. Chapman nyugalmazott Royal Marines kommandós volt, és a különleges erőknél is szolgált. James Henderson hat évig szolgált ugyanezen Royal Marines katonájaként. James Kirby hosszú ideig a brit hadseregben szolgált, mielőtt magán biztonsági cégeknél kezdett dolgozni. Kirbyt a brit különleges erők kiváló mesterlövésznek és képzett robbanóanyag-szakértőnek minősítették. Korábban olyan konfliktusövezetekben szolgált, mint Bosznia-Hercegovina, majd Afganisztán – jegyzi meg az izraeli sajtó.

Brit titkosszolgák Gázában?

A Mááriv szerint ami figyelemre méltó, az a három brit katona közötti kapcsolat, a Solas Global nevű, ismert brit biztonsági cégnél való alkalmazásuk. Ez a cég szoros kapcsolatban áll a brit hírszerzéssel, a Scotland Yarddal, és alkalmazottainak többsége katonai múlttal rendelkezik.

A lap tényként kezeli, hogy ők hárman a brit hírszerzés ügynökei voltak, akik egy küldetésben vettek részt, amelynek célja a foglyok felkutatásának segítése volt. A Mááriv szerint mindhárman korábban a különleges erőknél (SAS és mások) szolgáltak. A lap szerint ezért épültek be egy humanitárius segélyszervezet soraiba. 

Mint a cikk jelzi, az Egyesült Királyság a múltban többször is alkalmazta ezt a taktikát, ügynökeit humanitárius segélyszervezetekben és egészségügyi szervezetekben helyezte el. 

Mindez érthetővé tenné, hogy a brit külügy a támadás után bekérette a londoni izraeli nagykövetet, 

nyilván magyarázatot várva arra, miért lőtték ki a Hamász túszait kiszabadítani akaró, értékes titkos ügynököket.

Érdekesség, hogy nem csak a három brit polgárnak, de még egy negyedik áldozatnak is volt különleges erőkhöz köthető múltja. Jacob Fleckinger az Egyesült Államok és Kanada kettős állampolgára volt, s a cikk szerint több mint tíz évig szolgált a kanadai különleges erőknél, például Afganisztánban. A támadásnak ezen felül palesztin, lengyel és ausztrál állampolgár áldozata is volt.

A mesterséges intelligencia hibázott?

A tragikus ügyhöz érdekes adalék, hogy éppen a támadás előtt jelent meg az egyébként masszívan Izrael-ellenes és szélsőbaloldali +972 Magazin izraeli lap cikke, mely szerint az izraeli hadsereg kifejlesztett egy mesterséges intelligencián alapuló programot, a Lavendert. 

A mesterséges intelligencia-program célja, hogy azonosítsa a palesztin terrorszervezetek tagjait, beleértve az alacsony rangú katonákat is.

Az izraeli lap állítása szerint a háború első heteiben az izraeli légierő szinte teljesen erre a programra támaszkodott, mely összesen 37 ezer palesztin célpontot – és otthonaikat – azonosította potenciális légicsapások célpontjaként. Az izraeli légierő lényegében emberi döntésként kezelte a mesterséges intelligencia döntéseit, az egyetlen feladat az volt, hogy ellenőrizzék, a kiválasztott célpont tényleg férfi-e. A lap szerint a program ismert hibaszázaléka 10%-os volt.

A mesterséges intelligencia szerepének teóriáját erősíti, hogy a segélyszervezet állítása szerint a konvoj mozgásáról folyamatosan tájékoztatta az IDF-et. 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és az IDF elismerte felelősségét az ügyben, „tragikus” hibának nevezve azt.

A támadást a nemzetközi sajtó szerint egy drón hajtotta végre, a megszólaltatott elemzők pedig szinte kizártnak nevezik, hogy „véletlen” történt volna, ami nem zárja ki, hogy a célpontokat tévesen azonosították. 

Az izraeli hadsereg két magas rangú tisztet menesztett a téves támadás miatt.

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:48
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­ö­­g­ö­s­­ ­­­l­­á­n­y­o­­­k­­ ­­­v­á­r­n­­­a­­­k­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Welszibard
2024. április 09. 22:15
Így "köszönte meg" Izrael, hogy annak idején Anglia felajánlotta Palesztinát a zsidó állam létrehozására.
Martell 2
2024. április 09. 21:15
Ritka mocskos népség az angol, mindenhol kavar ahova senki nem hívta, a palesztinoktól az oroszokig. Most sikeresen lejáratták a segélyszervezeteket, akikben ezentúl mindenhol kémeket fognak látni.
Mindenhova
2024. április 09. 21:10
Angolok is csináltak már baráti tüzet, ahogy az amcsik is. 37e embert egy háborúban, egyesével beazonosítani belátható időn belül kb. lehetetlen. A 10% tévedés összevetve az emberrel aki sokkal rosszabbul teljesíti pedig zöld pipa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!