Portugália választott: nyert a jobboldal

2024. március 10. 21:33

A mérsékelt jobboldal szövetsége nyerte a vasárnapi portugáliai választást az exit pollok szerint.

2024. március 10. 21:33
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Nyitóképen: Luis Montenegro, a jobboldal vezére (fotó: MIGUEL RIOPA / AFP)

 

Vasárnap választott Portugália: 

a voksolás tétje az volt, hogy újra nyerni tud-e a régóta ellenzékbe szorult jobboldal, 

vagy továbbra is a baloldal tud kormányozni a dél-európai országban.

Portugáliában Salazar rendszerének éppen ötven évvel ezelőtti bukása óta tartósan baloldali lett az általános közhangulat, és keményen konzervatív vagy jobboldali párt nem is jutott szóhoz azóta az országban. Jellemző, hogy hosszú évek óta a Szocialista Párt képviseli a baloldalt, a Szociáldemokrata Párt pedig a jobboldalt Portugáliában.

Antonio Costa portugál szocialista kormányfő tavaly egy győztes választás és újabb kormányalakítás után mondott le, miután kormányzatában korrupciós botrány tört ki. Ő magát nem nevezték meg felelősnek a botrányban, de Costa jobbnak látta lemondani, az elnök pedig idén márciusra, e vasárnapra kiírta az előrehozott választást.

A vasárnap esti első exit pollok szerint a jobboldali koalíció nyerte a voksolást,

és a szavazatok mintegy 29-33 százalékra számíthat.

A szocialisták 25-29 százalék körüli eredménnyel zárhatják a választást.

Az exit poll adatok azt is mutatják, hogy a mérsékelt jobboldalnak bizonyosan nem lesz önmagában többsége a parlamentben, és vagy koalíciós társat, vagy külső támogatót kell majd szerezni a kormányzáshoz.

A vasárnap este közzétett felmérési adatok szerint a radikális jobboldali Chega párt a szavazatok mintegy 14-17 százalékával futhat be a harmadik helyen, amivel legalábbis megduplázták támogatottságukat a legutolsó, tavalyi parlamenti választáshoz képest.

A többi szavazaton tizenöt további párt osztozik.

Ha az exit poll eredményei helyesnek bizonyulnak, akkor 

a következő kormányzás a választáson győztes mérsékelt jobboldal és a radikálisabb jobbos Chega párt együttműködési képességein múlik.

A mutatvány nem lesz egyszerű: míg a Chega vezetői többször hangsúlyozták, hogy nagyon szívesen együtt kormányoznának a jobboldali pártokkal, addig a mérsékelt jobboldal vezetője, Luis Montenegro azt hangsúlyozta, hogy nem kíván szövetségre lépni a Chegával.

Az exit poll adatok alapján az látszik, hogy a mérsékeltebb és a radikálisabb jobboldal együtt többséget tudna alkotni a lisszaboni parlamentben.

A puding próbája persze az evés, a kormányzásképesség próbája pedig a választás utáni kompromisszumképesség. A portugál választók vasárnap döntöttek, hamarosan a hivatalos végeredményeket is megismerhetjük – onnan pedig a politikusok belátásán múlik, mit tudnak kihozni az elért eredményekből.

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:23
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­ö­g­­ö­­­s­­ ­­l­­­á­n­­y­­­o­­k­ ­­v­­­á­­­r­­n­­­a­­k­­­ ­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­­𝗡
Tommaso
2024. március 12. 02:00
Sajnos, a magyarok 25%-a politikailag teljesen vak, a rezsim hazug-hamis propagandaja altal sikeresen megvezetett.
Tommaso
2024. március 12. 01:53
Csendesebben vigadjon Orbanisztanban a FideSS nevu szelsoseges jobboldal! Itt egy normalis, demokratikus jobboldal szerzett sok, de nem biztos, h elegendo szavazatot.
Átoperált Kiscsoportos
2024. március 11. 22:04
Itt is jó lenne egy mérsékelt jobbos kormány de csak egy ruszki és kínai picsákat nyaló vörös szemét van. Ezt köszönhetjük a Bakcigány Pedovajdátoknak: - már csak a bolgárok vannak mögöttünk (talán) - 2010 óta majd' 3 szorosa lett az államadósságunk - az € zóna 3-szorosa az inflációnk - az államháztartási hiány az EU-ban az egyik legnagyobb - 400 körül van az € - az EU-ban nálunk volt a legnagyobb vásárlóerő csökkenés - 2023-ban kb 2000 milliárd buktája volt az mnb-nek - az EU-ban az értékéből a legtöbbet vesztett deviza a HUF lett - az ország 4 régiója is az EU legszegényebbje közé tartozik - magyarPutrisztán hivatalosan is az EU legszegényebb országa
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!