Megbénították Lengyelországot Brüsszel döntése miatt a gazdák

2024. március 20. 19:45

Eddig is volt már ehhez hasonló útblokád, de most akadályozták a legtöbb helyen a forgalmat.

2024. március 20. 19:45

Nyitókép: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Lengyel gazdák mezőgazdasági járműveikkel az ország csaknem hatszáz közúti csomópontján megbénították szerdán a forgalmat, tiltakozásul az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala ellen, és miután tárgyalásaik a kormánnyal egyelőre nem vezettek eredményre, a blokádot fenn akarják tartani.

A gazdák akciója a február 9-én elindított tüntetéssorozatuk folytatása. Azóta volt már hasonló útblokád, de most akadályozzák a legtöbb helyen a forgalmat.

Nagyobb közlekedési nehézségeket jeleztek napközben például az országot kelet-nyugati irányban átszelő A4-es autópálya több pontján, a Varsóba vezető fő közlekedési utakon, valamint több nagyváros, köztük Gdansk, Krakkó, Wroclaw és Katowice központjában is.

Az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaság egy részében a közlekedési zavarok miatt szerdán nem volt tanítás az iskolákban. A podlasiei Sidra községben a tüntetők egy csoportja öt tonna trágyát és használt gumiabroncsokat borított az utcára a Szymon Holownia alsóházi elnök tulajdonában lévő ház előtt, amelyben a politikus szülei laknak – jelentette a Polsat News kereskedelmi hírtévé.

A ház kerítésére kifüggesztettek egy transzparenst „a lengyel falu árulója” felirattal.

Holownia közleményt adott ki felháborodásáról az eset miatt. A közép-lengyelországi Leczyca községnél szervezett útblokádnál egy furgon sofőrje leütötte az egyik tüntetőt, akit emiatt könnyebb sérüléssel kórházba kellett szállítani – jelentette szintén a Polsat News a helyi rendőrségre hivatkozva.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:07
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­­ö­g­­­ö­­­s­­­ ­l­­á­n­­­y­­­o­­­k­ ­­v­­á­r­n­a­­­k­ ­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
hallgató
2024. március 21. 06:13
Holownia igazából azt kifogásolta, hogy trágya helyett miért nem inkább egy rakatnyi ukrán génmódositott szóját szórtak a gazdák a háza elé.
EX_Terminator
2024. március 21. 06:04
És most jön európa többi része.
Patika
2024. március 21. 05:06
A génmódosított ukrán gabona nem alkalmas fogyasztásra. Ahogy az energia árváltozásokat elnézem mozdony és hőerőmű fűtésre annál inkább. Amíg a háború ki nem tört nem gondoltam volna hogy van még európa szélén primitív horda. Ukránok bebizonyították, hogy az egykori orosz megszállóink igencsak kultúrdarbnak számítottak hozzáűjuk képest. Tudván, hogy mit akar kezdeni velük az UNNI JÓ bátran kimondhatom, hogy nem őket akarja, hanem azt a helyet ahol vannak... (ráadásul a kapitalizmus ellenredjét megdönteni akaró népirtó célzattal)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!