Itt a beismerés: a magyarok, a lengyelek és a szlovének ellen hozott jogszabályt az EP

2024. március 17. 14:21

Brüsszel szerint sosem késő visszaállítani a magyar sajtószabadságot.

2024. március 17. 14:21

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

***

Az Európai Parlament szerdán új, a sajtószabadság megerősítését célzó európai uniós jogszabályt fogadott el, amely hivatalosan „a média függetlenségének védelmére kötelezi a tagállamokat, és tiltja a szerkesztői döntések befolyásolásának minden formáját” – írta meg a Politico.

Ugyanakkor a lapnak Irena Joveva, a liberális Renew Europe frakció Európai Parlamenti képviselője, és a jogszabály egyik előterjesztője elárulta, hogy a szabályozás célja, hogy „kezelje azt a helyzetet, amelyet Orbán, Jansa, és Kaczynski idézett elő”. 

A Renew Europe frakció neve a Mandiner olvasói számára onnan is ismerős lehet, hogy ehhez az EP-frakcióhoz tartozik a magyarországi Momentum, így annak a tagja Cseh Katalin is, aki nemrég éppen azzal büszkélkedett, hogy bizony ő is aktívan munkálkodott azon, hogy hazánk ne juthasson hozzá a neki járó uniós pénzekhez. Úgy fogalmazott, „nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a mi munkánknak is komoly szerepe van abban, hogy sokkal nagyobb a kontroll az uniós pénzek fellett”. Erről itt olvashat részletesebben.

A Riporterek Határok nélkül nevű szervezet üdvözölte a szabályozás elfogadását. Az NGO vezetője Julie Majerczak a lapnak szintén Magyarországgal példálózott. Szerinte ugyanis hazánkban a „legnehezebb visszaállítani a sajtószabadságot”. Ugyanakkor hozzátette, hogy „sohasem túl késő” ezt megtenni. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:08
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­­ö­­­g­­ö­­­s­ ­­­l­­á­n­­­y­­o­k­ ­­­v­­á­r­n­a­­k­­­ ­r­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Chardonnay99
2024. március 17. 23:13
Orwelli újbeszél, a szabadság szolgaság, az EU szolgasajtó egyeduralmát akarja Magyarországon (is).
Lilyana2
2024. március 17. 18:57
Ha sajtószabadságot akarnak, vágják ki a Sorost innen, mert már mindent eladtak neki. Nem tudok kommentelni a mandineren kívül sehova úgy, hogy le ne vegyék, mert nem az usa-csicska libsi szájíz szerint van megfogalmazva!!! Úgyhogy rajta, szedjék ki a Sorosék kezei közül a magyar sajtót!
lemez
2024. március 17. 17:47
Már az lenne kinosabb ha a kormány a soros úzelmetette sajtóban,a hirdetéseket feladná.Cime:itt a soros terv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!