Így vívják az észak-atlanti trónok harcát

2024. március 15. 18:46

Mark Rutte távozó holland kormányfő után újabb "magyarbarát" jelentkezett a a NATO-főtitkári tisztségéért, a leköszönő román elnök: Klaus Iohannis. De milyen esélyei vannak, s alkalmas egyáltalán a szerepre?

2024. március 15. 18:46
Veress Csongor Balázs

Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

***

 

Kedden, miután hosszasan méltatta a NATO-t és a szervezet szerepét Románia biztonságát illetően, Iohannis

bejelentette, hogy elindul a NATO-főtitkári posztért zajló versenyben.

Arról is beszélt, hogy a szövetség megújulásra szorul, valamint hogy Oroszország hosszú távon fenyegetést jelent, éppen ezért fontos szerep jut a NATO keleti szárnyára. Kiemelte Románia szerepvállalását a szövetségben, s elkötelezettségét Ukrajna mellett. Úgy vélte, az országát elismerik a NATO-ban és az Európai Unióban egyaránt.  

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Az utóbbi hetekben központi téma volt a román sajtóban a második mandátumát idén befejező elnök esélye az észak-atlanti katonai szövetség főtitkári posztjára. Cristian Pîrvulescu elemző szerint az államfőnek nagyon jó esélyei vannak a NATO vezetői posztért folytatott versenyben, és egy nagymester sakkozóhoz hasonlította az elnököt, aki gondosan előkészíti a lépéseit. Szerinte nem véletlen, hogy pont a montenegrói elnökkel tartott találkozója után jelentette be a szándékát a NATO-főtitkári tisztség megpályázására. Ez azt jelezheti, hogy maga mögött tudja egy közép- és kelet-európai államokból álló koalíció támogatását. Pîrvulescu emlékeztetett arra, hogy Magyarország határozottan ellenzi az eddig legesélyesebbnek tartott Mark Rutte holland kormányfő NATO-főtitkárrá választását, és 

a balti államok, illetve Lengyelország is egy kelet-európai vezetőt látna szívesebben a katonai szövetség élén.

„Mindez azt mutatja, hogy fennáll az lehetősége egy olyan konfrontációnak Kelet és Nyugat között, amelyet senki sem akar. De ha Kelet egy erős és európai szinten elismert jelölttel áll elő, akkor szerintem Iohannis esélyei nagyon jók” – jelentette ki a politikai elemző.

Nagy taktikai csatákra számítanak a román elemzők a NATO vezetőjének megválasztása kapcsán, ennek része Klaus Iohannis kedden bejelentett önjelölése – írta Pataky István. Egyelőre az valószínűsíthető, hogy Magyarország mellett a balti államok, Lengyelország, Bulgária és a katonai szövetség második legnagyobb hadseregével rendelkező Törökország sorakozik fel Mark Rutte jelölésének ellenzőjeként. Valentin Naumescu volt külügyi államtitkár, Iohannis önjelölésével kapcsolatban azt mondta, a bejelentést vélhetően számos állam- és kormányfővel folytatott megbeszélés előzte meg: „Amennyire én ismerem a román diplomáciát, ez a lépés nem jelent meglepetést a Fehér Háznak és Washingtonnak.”  Ezután Kathleen Kavalec Bukarestben szolgáló amerikai nagykövet kijelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagyra becsüli a román államfőt: „Románia az USA kulcsfontosságú partnere a NATO-ban, a GDP 2,5 százalékát fordítja védelemre. Románia kulcsfontosságú szövetséges és partner ebben a határainkon zajló szörnyű háborúban, és a legnagyobb tisztelettel viseltetünk Iohannis elnök úr iránt”.

Jens Stoltenberg 2024 októberéig marad a NATO főtitkári székében, mandátumát tavaly nyáron hosszabbították meg, utódjáról a tagállamoknak kell dönteniük. A NATO-diplomaták arra számítanak, hogy a döntést 2024 első negyedévében, de legkésőbb a júniusra kitűzött európai parlamenti választások előtt meghozzák. Azért szeretnék ezt elérni, mert így a NATO posztja kimarad az EU legjobb álláselosztásának huzavonájából.

 A német sajtó szerint,

Nincs esélye a román államfőnek a NATO főtitkári posztjának megszerzésére, de jelölése megosztja a katonai szövetséget.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzője kiemeli, hogy eddig a holland kormányfő, Mark Rutte számított a NATO-főtitkári poszt favoritjának, de Klaus Iohannis indulása bonyolítja a helyzetet. Míg a Deutsche Welle romániai kiadásának egy korábbi cikke szerint jelenleg a Románia-Magyarország párosra számíthat Klaus Iohannis államfő Mark Rutte holland miniszterelnökkel szemben a katonai szövetség főtitkári pozíciójáért zajló versenyben.

Pászkán Zsolt, a Magyar Külügyi Intézet elemzője arról tájékoztatta az erdélyi Krónikát, hogy

Iohannis nem alkalmas NATO-főtitkárnak, indulása hatalmi játszmák része lehet.

A Románia-szakértő szerint Iohannisnak a tisztség megpályázásáról tett bejelentése egy olyan játszma része lehet, amely révén a keleti tagállamok is kaphatnak egy nem túl jelentős koloncot. Ugyanakkor az sem kizárható, hogy Iohannis és bejelentett ellenfele, Mark Rutte is csupán a darab részei, és kettejük összecsapásából egy nevető harmadik kerül ki kompromisszumos jelöltként. 

Mindenesetre várjuk ki a végét, hisz eddig huszonkét NATO-tagállam –beleértve az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot – közölte, támogatja a holland miniszterelnököt Jens Stoltenberg utódjaként, s  csak Magyarország jelentette be nyilvánosan, hogy nem akarja Mark Ruttét a katonai szövetség élén látni. De a holland jelölt támogatottsága messze nem egyöntetű a katonai szövetségen belül, márpedig a NATO-tagok egyhangú döntéssel választják meg az új főtitkárt. Az igazi trónok harca csak ezután kezdődik...

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. március 16. 01:04
Mi van? patriarchális NATO trónon mindig holland követ hollandot? micsoda egy áldemokratikus forgórendszer!
MrStokes
2024. március 15. 22:01
Trollok harca ? :-))
Szomszéd
2024. március 15. 20:09
ezeknek a németeknek tényleg elment minden csöpp eszük: "jelölése megosztja a katonai szövetséget" ja: ha nem értesz velem egyet, akkor megosztó vagy miért lenne bűn más jelöltnek is előállni, mint az általuk favorizált ruttecskének? nem az a demokrácia alapja, hogy a jogosultak választanak több jelölt között?
Akitlosz
2024. március 15. 19:46
"Pászkán Zsolt, a Magyar Külügyi Intézet elemzője arról tájékoztatta az erdélyi Krónikát, hogy Iohannis nem alkalmas NATO-főtitkárnak" MIÉRT? Senkiházi "elemző" a saját véleményét nyilatkoztatja ki, de semmivel nem tudja alátámasztani, megindokolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!