Figyelmeztetést küldött Peking

2024. március 07. 12:33

Kína szerint nem lenne jó, ha a térségen kívüli szereplők szólnának bele mi folyik a Dél-kínai-tengeren.

2024. március 07. 12:33
null

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP

Vang Ji kínai külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy egy Kína és az Egyesült Államok közötti konfliktus „elképzelhetetlen következményekkel” járna – írta a South China Morning Post. A csütörtöki sajtótájékoztatón a kínai diplomata beszélt Tajvanról, az ukrajnai és gázai háborúról, valamint a két szuperhatalom közötti kapcsolatot érintő más globális kérdésekről.

USA-Kína kapcsolatok

Vang a sajtótájékoztatón elmondta: „Ha két olyan nagy ország, mint az Egyesült Államok és Kína között konfliktus vagy konfrontáció alakul ki, annak elképzelhetetlenek lennének a következményei”.

Bár hozzátette, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök és amerikai kollégája, Joe Biden tavalyi kaliforniai találkozója óta javultak a kapcsolatok,

Washington téves elképzelései Kínával kapcsolatban még mindig fennállnak, ígéretei pedig nem teljesültek”.

„Az Egyesült Államok különböző taktikákat talált ki Kína elnyomására” – mondta. A kínai külügyminiszter szerint Washington hitelességét aláássa, hogy „mást mond, mint amit tesz”.

Peking nem engedheti meg, hogy „néhány nagy ország monopolizálja a nemzetközi ügyeket” – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Tajvan

Tajvannal kapcsolatban Vang megismételte Peking azon álláspontját, miszerint a békés újraegyesítésre törekszik, de figyelmeztetett, hogy azok, akik Tajvan függetlenségét támogatják, 

megégethetik magukat, mert a tűzzel játszanak”.

Oroszország és Ukrajna

Vang elmondta, hogy Kína és Moszkva partnersége „magas szinten” halad előre, és új lehetőségek nyíltak meg előttünk. Hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok elmélyítése „nem irányul egyetlen fél ellen sem”.

Egy külön kérdésre válaszolva az ukrajnai háborúról azt mondta, hogy Kína objektív és pártatlan álláspontot képvisel, és támogatja egy békekonferencia megtartásának ötletét, amelyen Moszkva és Kijev is részt venne. „Minél korábban kezdődnek a tárgyalások, annál hamarabb lesz béke” – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Dél-kínai-tenger

A Dél-kínai-tengeren kialakult helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy a vitatott vizekkel kapcsolatos nézeteltéréseket párbeszéd és tárgyalások útján kell megfelelően kezelni.

A külügyminiszter válaszában nem említett konkrét országokat, de figyelmeztetett arra, hogy a térségen kívüli szereplőknek nem szabad zavaró tényezővé válniuk a Dél-kínai-tengeren.

Izrael-palesztin háború

Vang Ji a sajtótájékoztatón egy „széles körű és tekintélyes” nemzetközi békekonferenciát sürgetett, hogy kidolgozzák a közel-keleti válság megoldásának tervét.

Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy haladéktalanul lépjen fel az azonnali tűzszünet előmozdítása érdekében, és megismételte, hogy Kína támogatja a kétállami megoldást.

Európa

A Kína és Európa közötti kapcsolatokra vonatkozóan kitért arra, hogy Kínának és Európának „a multilateralizmus védelmezőinek” kell lenniük, és hozzátette, hogy kapcsolataikat az együttműködésnek kell meghatároznia.

És ami nem került szóba 

Bár Vang 21 kérdésre válaszolt, nem volt olyan, amely kifejezetten Kína két legnagyobb szomszédját, Indiát és Japánt érintette volna, a sajtó inkább Kína és fejlődő országok közötti viszonyra összpontosított.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:25
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­ö­­­g­­­ö­­­s­ ­l­­á­n­­­y­­o­­­k­­­ ­v­­á­­r­­­n­a­­­k­ ­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
iSTaR_GoM
2024. március 07. 19:13
"..Az Egyesült Államok különböző taktikákat talált ki Kína elnyomására” – mondta. A kínai külügyminiszter szerint Washington hitelességét aláássa, hogy „mást mond, mint amit tesz”. Nem éppen hízelgő az USA-ra ez a kijelentés, de ezt más is tapasztalta már. Az USA mint egy hegemón mamut, néha belép a porcelánboltba, és nem akarja a kijáratot találni. Tolatni nem akar, fordulni nem tud, csak úgy, hogy összetör mindent. Talán erről kellene leszokni, és tudomásul venni, hogy az az "üzletbe" ahol eddig azt szokta meg, hogy csak ő vásárol, más számára is nyitva tart, tehát hátrébb az agarakkal. Ha nem vesz fel más "üzleti profilt", csúnyán megégetheti magát.
RasPutin
2024. március 07. 14:03
falcatus-2 2024. március 07. 13:16 "Washington hitelességét aláássa, hogy „mást mond, mint amit tesz”. Figyelj már vidéki műtyúk. """"Arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajna elleni invázió súlyos szankciókat vonna maga után, amelyek kiterjednének az Északi Áramlat-2 gázvezeték blokkolására is. Truss szerint “valótlan” az az állítás, amely szerint Oroszország biztonságát bárki is fenyegetné, és felszólította Moszkvát, hogy vonja vissza csapatait az ukrán határról. Lavrov Oroszország szuverén belügyének nevezte, hogy hol állomásoztat csapatokat a saját területén. Hozzátette, hogy a NATO-országok balti- és fekete-tengeri manővereivel ellentétben az orosz erők a saját országukban megtartott hadgyakorlatok után a felszerelésükkel együtt visszatérnek kaszárnyáikba."""" Milyen kaszárnyákba vonultak vissza az orosz katonák?
RasPutin
2024. március 07. 14:00
survivor 2024. március 07. 13:09 RasPutin Ne röhögtess. Ópiumháború ? Kína nemzetközi megszállása ? Amikor Kína mentette az USA pilótákat ? Az USA pusztán Kína iránti humanizmusból háborúzott Japóval ? Figyelj már dagadék. Formosa szigete hogy került Kínához? Figyelek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!