Egy kis Erdély, egy kis Európa

2024. március 21. 06:35

A történelmét a Báthory István-féle jezsuita nagykollégiumig visszavezető kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen új szelek fújnak. A frissen újraválasztott rektor, Daniel David jóval komolyabban veszi Erdély multikulturális örökségét, mint elődei.

2024. március 21. 06:35
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitóképen: Hallgatók az egyetem Farkas utcai főépületében.  Fotó: MTI / Bíró István

Kolozsvár rég nem frontváros: Románia harmadik legnagyobb településén a magyarság az 1950-es években már csak a lakosság felét tette ki, 2021-re pedig 11,7 százalékra zuhant az aránya. Ma viszont éppen az erdélyi multikulturalizmus felélesztésére zajlanak kísérletek a városban. Ez olykor kimerül „papucs orrán pamutbojt” projektekben, mint a közép- és újkori kőtár megnyitása, majd gyors bezáratása Emil Boc polgármester részéről, s néha ez a bojt is lehull, mint a dákoromán címerhez ragaszkodó, magyarfaló Gheorghe Funar idején. Előremutató példa viszont a műemlékeknek a helyi RMDSZ követelésére megkezdett ötnyelvű (román, magyar, angol, francia és német) feliratozása.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. március 27. 11:48
Hej, ha a NEMZETÁRULÓ JOBBOLDAL nem rángatja bele hazánkat a világháborúba, vagy legalább nem veszti el, akkor Erdély még mindig Magyarország része lehetne. De a háborús bűnös gr Tisza után jött a szintén JOBBOLDALI Horthy Miklós, aki kétszer is elvesztette Erdélyt. A csatolt Részekkel együtt.
bagoly-29
2024. március 21. 11:13 Szerkesztve
Ilyen az egy kivülálló szemével a valóság! A BBTE egyre jobban eltávolodik egykori szellemiségétől, ma már a haladárok jellemzik s nemcsak a humán tudomány jellegű karokon, hanem a természettudományiakon is. Uralkodik a scientometria, a "nagy körítés és kevés pecsenye" (az is ha lehet vegán formában, vagy féregből-bogárból, műhúsból) elv. Az oktatók s így a hallgatók javarésze is atlantista. Nem csoda, hiszen őskolozsvári származású már alig akad köztük. Ez a város magyar és román lakosságára is jellemző. A 60.000-nyi magyar kb. ugyanannyi mint 60-70 éve, csak éppen az akkoriak meg az utódaik még a felét sem teszik ki. A 70-80.000-nyi egykori kolozsvári románság meg a betelepülőkkel a sokszorossára nőtt. Ez a város kinézésén és életén, működésén is meglátszik. Már csak volt Kolozsvár, inkább Cluj vagy Napoca!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!