NATO-főtitkár: Megállapodtunk Orbánnal, Svédország hamarosan NATO-tag lesz

2024. február 08. 06:24

A NATO főtitkára magabiztosan nyilatkozott a svéd csatlakozással kapcsolatban.

2024. február 08. 06:24
NATO Summit In Madrid Welcome Ceremony And Family Photo

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, megbeszélést folytatott Orbánnal a svédországi NATO-tagságról. Elmondása szerint a magyar miniszterelnök megerősítette, hogy a magyar Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdete után gyorsan eldőlhet a svéd csatlakozás kérdése – írta meg a HVG.

Stoltenberg szerdán a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel Brüsszelben tartott közös sajtótájékoztatót, ahol szóba került Svédország NATO-csatlakozása. A Washington Post újságírója felidézte, hogy a magyar kormány ígéretet tett arra, hogy nem fogja késleltetni a svéd csatlakozást, de ez mégsem történt meg, és nem világos, mikor fog erről a parlament dönteni. 

Emellett amerikai törvényhozók szankciókat is javasoltak Magyarország ellen a svéd NATO-csatlakozás miatt. 

A tisztviselőket arról is kérdezték, hogy bíznak-e még Magyarországban.

Néhány nappal ezelőtt beszéltem Orbán Viktor miniszterelnökkel, és világossá tette, hogy határozottan támogatja a svéd szövetségi tagságot. Az is világos, hogy a magyar parlament most nem ülésezik, de február végén újra összeül, és az üzenet az volt, hogy nem sokkal ezután döntést hoznak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról. Így arra számítok, hogy Svédország a közeljövőben teljes jogú tag lesz

– mondta Stoltenberg a NATO honlapján közzétett szöveg szerint.

Jake Sullivan válaszában kitért arra, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács ülésén több tanácsadó is azt mondta:

Már rég itt lenne az ideje Svédország csatlakozásának, és hogy Magyarország közvetlen képviselőjéhez kellene fordulni, mivel tényleg ők az utolsók, így a magyar kormány szavahihetősége forog kockán, hogy megteszik-e a szükséges lépéseket

„Látjuk az ehhez vezető utat. Természetesen szoros konzultációt folytatunk Svédországgal, amely ugyancsak látja az ehhez vezető utat. Ma nem azért állok itt, hogy konkrét fenyegetéseket vagy találgatásokat fogalmazzak meg arról, hogy milyen lépéseket tennénk a jövőben. De a türelmünk természetesen véges. Továbbra is figyeljük a helyzetet, és reméljük, a közeljövőben konstruktív megoldás születik ebben a kérdésben” – mondta a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Arató András

Klubrádió

Idézőjel

Kik azok a svédek?

Nyitókép: NurPhoto / Getty images

 

Összesen 218 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. február 08. 13:51
Csicska hopp! És a vétótlan köpcös geci, meg a zsideszes siserehad már járja is a táncot, ahogy a zsidó gazdáik füttyögetnek! Szar élet a csicskaélet, de a zsidók csicskájának lenni nem élet.
lájkbajnok
2024. február 08. 12:02
Milyen meglepő, becsicskult a csúti geci.
2024. február 08. 11:47 Szerkesztve
és ha nem szavazzuk meg, akkor mit csinálnak velünk? lerohannak? megszankcionálnak? kizárnak a nato ból? akkor mi a faszra való a natoszavazás, mint jog, ha nem élhetünk vele szabadon/következmények nélkül?
robertdenyiro
2024. február 08. 10:59
Ezek alapján a fehér ház nyomást gyakorol a NATO-ra? Kizárt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!