Még mindig küzd a kormányalakítással Geert Wilders

2024. február 15. 22:49

Nem állt össze eddig a holland jobboldali koalíció.

2024. február 15. 22:49
Geert Wilders

Csaknem három hónap telt el azóta, hogy Geert Wilders, a bevándorláskritikus Szabadságpárt vezetője komoly győzelmet aratott a hollandiai választásokon, mégsem képes kormányt alakítani.

Emlékezetes, Wildersék a voksok 23,7 százalékát kapták, ami 37 képviselői helyet biztosított nekik a parlamentben, míg a három nagyobb versenytárs jócskán gyengébb eredményt ért el. Az itthon is gyakran emlegetett Frans Timmermans új balliberális szövetsége 15,6 százalékot kapott, a VVD 15,2 százaléknyi, az Új Társadalmi Szerződés pedig 12,9-et, emellett még 11 pártocska küldött néhány képviselőt a törvényhozásba.

A november 22-én diadalt arató – egyébként Magyarországon karácsonyozópártvezér így koránt sincs egyszerű helyzetben, így nem könnyű kormányt alakítani, mint arra az Euractiv is rámutat.

Forrás: Mandiner-grafika

Potenciális partnerei sorra járják pávatáncukat a koalíciós asztal körül, a legutóbbi forgatókönyv egy négypárti jobbközép kormány lehetett volna, ha múlt héten nem borítja a forgatókönyvet Pieter Omtzigt, az Új Szociális Szerződés (NSC) nevű párt vezetője – ezt egyébként Wilders úgy kommentálta, hogy kiábrándító, hogy „Omtzig bedobta a törölközőt”; ráadásul a pénzügyek miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Így most szerdán Wilders a tárgyalások újrakezdésére tett kísérletet, ami amellett, hogy az Euractiv annyiszor használja a „far-right” (szélsőjobboldali) jelzőt rá és pártjára, amennyiszer lehet, arra késztette a pártelnököt, hogy kijelentse:

„a hollandoknak sürgősen új kormányra van szükségük. A hazánknak nagy gondjai vannak, és kormányzásra szorul”.

A tárgyalásokat vezető utolsó tisztviselő, Ronald Plasterk a múlt héten feladta állásait azzal, hogy túl nagyok a nézeteltérések a felek között, a tárgyalásokat vezető utolsó tisztviselő, Ronald Plasterk a múlt héten feladta a posztot azzal, hogy túl nagyok a nézeteltérések a felek között. Wilders azonban közölte: felkérte Kim Putters volt munkáspárti szenátort, aki jelenleg a kormány egyik legfontosabb tanácsadó testületének vezetője, hogy kezdje meg a tárgyalásokat.

Az NSC-nek egyébként húsz mandátuma van a parlamentben, nélkülük elviekben is elképzelhetetlen egy többségi Wilders-kormány.

Az Omtziggel való ellentétek egyébként nem feltétlenül csak pénzügyi természetűek, benne van az értékellentét is, hiszen míg az NSC jóval mérsékeltebb, a párt szerint a Wilders-féle Szabadságpárt szerinte alkotmányellenesen akarja visszaszorítani az iszlámot, s az Európai Unióból való kilépésről szóló népszavazást is akar.

A Szabadságpárt (PVV) mellett egyébként a liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) és a gazdálkodóbarát BBB – némi előrelépést ért el a vitákban. A csúf vereséget szenvedett VVD vezetője, Dilan Yesilgoz közölte, hogy pártja hajlandó csatlakozni egy koalícióhoz Wildersszel egy „parlamenten kívüli kabinetben, az ország legjobb érdekéért”. Nesze semmi, fogd meg jól.

***

Nyitóképen: Geert Wilders. Forrás: AFP / Miguel Medina

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. március 04. 12:28
/A csúf vereséget szenvedett VVD vezetője, Dilan Yesilgoz közölte, hogy pártja hajlandó csatlakozni egy koalícióhoz Wildersszel egy/ Ha nem sikerül a kormányalakítás, csatlakozom hozzá. Ha már tönkrevertek, akkor szívesen kormányoznék azért.
rocktoberi-2
2024. február 16. 05:55
“A párt szerint a Wilders-féle Szabadságpárt szerinte alkotmányellenesen akarja visszaszorítani az iszlámot, s az Európai Unióból való kilépésről szóló népszavazást is akar.” A moslékkoalíciók korát éljük. Mivel nincsenek elveik így könnyen tudnak koalíciót alkotni. Egyébként aki szerint az iszlám migránsok Európába valók az idióta. A népszavazástól pedig nincs jobb módszer egy fontos kérdés eldöntésére.
Namond
2024. február 16. 02:46
Geert Wilders nincs egyedül, a spanyoloknál és a lengyeleknél is a kezeletlen migrációt ellenző jobboldal nyert mégis a szocialisták és liberálisok alkottak kormányt.
Akitlosz
2024. február 16. 01:27
Ilyen választási rendszerben - meg máshol is - a négy legnagyobb pártnak kellene koalíciót alakítania előre meghatározott fix törvényi szabályok alapján, azaz hónapokig tartó tárgyalgatások és háttéralkuk nélkül. A választás utáni kedden már össze is ülhetne az új, stabil kormány. Mindegyik megmutathatná a saját területén, hogy mire képes. A pártoknak, a kormánytagoknak nem kell szeretniük egymást. Csupán együtt kell dolgozniuk az országért. Lásd Svájc, ahol a fix, varázsformula szabály szerint alakulnak a kormányok, mégpedig gyorsan, időveszteség, korrupció, titkos suskusok nélkül. Soha sincsen kormányválság. Eleve, ha a nép dönti el népszavazásokon, hogy merre kormányozzon kormány, akkor másodlagos, hogy milyen pártok alkotják. A holland, tisztán listás rendszerben küszöb nélkül 15 párt jut az országgyűlésbe. 15 pártra rábízni szabályok nélkül, hogy alkosson kormánytöbbséget és programot .... Hát nem az ország javát szolgáló elgondolás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!