A Magyarországon letartóztatott szélsőbaloldali aktivistáért tüntettek Rómában, rendőrök szorították vissza őket

2024. február 10. 22:44

Közel száz tüntető megpróbálta áttörni a rendőrkordont.

2024. február 10. 22:44

A rendőrök visszaszorították a tüntetőket, akik a római magyar nagykövetséghez akartak vonulni szombaton a Magyarországon letartóztatásban levő szélsőbaloldali aktivista szabadulását követelve.

A diplomáciai képviselet épületének védelmét az olasz hatóságok biztosították. A nagykövetséghez vezető utcákat lezárták, ami megakadályozta a képviselet megközelítését – értesült az MTI helyszíni tudósítója

Közel száz tüntető megpróbálta áttörni a rendőrkordont.

 A tüntetők füstbombákat dobáltak, a rendőrök visszaszorították őket.

A tiltakozó akciót az úgynevezett anarchista egyetemista mozgalmak rendezték. Újabb palesztinbarát menetet tartottak, amit október óta minden szombaton megismételnek. Ez alkalommal azonban a tüntetés a Magyarországon fogvatartott olasz nő szabadon engedését is követelte.

Magyarországtól Palesztináig mindannyian legyenek szabadok!

 – írták a transzparensre, amelyet a La Sapienza Római Tudományegyetemtől indult menet élén tartottak fel a tüntetők, akik azt skandálták: „Mindannyian antifasiszták vagyunk! Mindenkivel ki a börtönökből! Szabad Palesztinát!”

Ezt is ajánljuk a témában

Több olasz városban is kiálltak a fogvatartott antifa nő mellett

A római magyar nagykövetség közelében január 30-án egy ismert olasz utcaművész alkotása jelent meg az egyik épület falán, amely jelképesen a bilincseit elszakító olasz nőt ábrázolta.

Milánó központjában a Sentinelle (Őrök) elnevezésű mozgalom mintegy száz tagja tartott állótüntetést a Magyarországon fogva tartott nő szabadulása érdekében.

A megmozdulás egyik szervezője Luca Paladino, a Polgári Paktum politikai csoport tartományi képviselője úgy nyilatkozott, „nem lehet azzal hitegetni, hogy Magyarországon a börtönök borzalmasak, itt Olaszországban pedig wellness-központok. Nem így van. A börtönhelyzet Olaszországban borzalmas (...) és ha felemeljük szavunkat Magyarország esetében, nem szabad elfelejtenünk, hogy az olaszországi börtönhelyzet szégyenletes”.

Az olasz szélsőbaloldali aktivista letartóztatásának első évfordulóján több olasz városban rendeznek találkozókat, felvonulásokat. A nő egyik olasz védőügyvédje a baloldali Demokrata Párt (PD) egyik milánói pártirodája vendége lesz szombat este a párt helyi politikusaival.

 A PD egyik római szárnya felvetette, hogy a Magyarországon fogva tartott nőt jelöljék az Európai Parlamenti választásokon, 

esetleges megválasztásával ugyanis immunitást nyerhetne.

A Rivolta (Lázadás) nevű szélsőbaloldali ifjúsági csoport tagjai pénteken két órán át elfoglalták Velencében a magyar tiszteletbeli konzulátus irodáit, majd az utcán folytatták a tiltakozást.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/AP/LaPresse/Mauro Scrobogna

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jose
2024. február 11. 12:15
Tartáros: az utolsó kommunista keleten. Azért ez valami, nem?
Jose
2024. február 11. 12:13
Ilyen hülyék mindenhol vannak. Ennyi.
auditorium
2024. február 11. 09:48
Ezek a szélsőbalos tüntetők az un. "centri sociali"-kból jönnek. Ilyen Centro sociale-ban tevékenykedett az ol. lány is Milánóban. Tagjai örökös marxista diákok, eltartott entellektuelek, jómódú szülők naplopó gyermekei, akik rendszeres munka helyett politizálnak és külföldre járnak tüntetni és verekedni. MA Bp-re sok külföldi náci is érkezett, h. minél nagyobb legyen a botrány. A TV-hiradók tetovált, izmos, feketébe öltözött alakokat mutatnak pár barna mimetizált katonaruhába öltözött fiatal mellett. A jámbor külföldi TV-néző nem tudja, hova tegye őket, de a felirat: "Nácik masiroznak Bp-en". Erre fog úgy reagáln egy EU-s polgár: Magyarország nem tölthet be 2O24-ben 6 hónapos soros elnökséget. Jól megvan ez szervezve. A Közt. elnök és az igazságügyi miniszter a legrosszabbkor mondott le, ez az ellenzék előnyére válik. BE KELL TILTANI a szélsőjobb és a szélső balos népheccelő partokat Európában, mert csupán a globalisták malmára hajtják a vizet - akarva vagy akaratlanul.
sozlib_abschaum
2024. február 11. 07:11
@tartarosszblog, "Meglepődtél mi, hogy ahol nem Magyarország van, ott a náci fajtád komfortzónája megszűnik, mert radikálisabbnál radikálisabb anarchisták és kommunisták és humanisták lázadnak föl, Olaszország, Görögország nem az a hely ahol ha tüntetni mennek, akkor mindenki békésen hazavonul mint a birkaszar" miért nem adunk Olaszországban és Görögországban mind a két oldal kezébe egy gépkarabélyt aztán mi meg nézzük a net-en, hogy kinek lett igaza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!