Tajvan a fő geopolitikai front a világban, és nem Ukrajna

2024. január 08. 17:29

Nehogy ez legyen itt is, hogy egy belső kisebbség akarata és a nyugati ígéretek agresszív reakciót váltsanak ki Pekingből.

2024. január 08. 17:29
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Ma reggel elég hosszan beszélgettünk Tajvanról – ami valójában a fő geopolitikai front a világban, és nem Ukrajna. De azért Ukrajna is szóba került.

A helyzet sok szempontból hasonló, mint Ukrajnában 2014 előtt. Ha bárki változtatni akar a status quo-n, akkor háború lehet. Ukrajna esetében 2008-ban a NATO-val és 2013-ban az EU társulási szerződéssel is a Nyugat ajánlott valamit – amit nem tudott betartani. (ráadásul 2014-ig az ukrán nép többsége sem akarta,  sőt a NATO-t ellenezte a többség, tehát szó sincs arról, hogy elsöprő nyugatos népakarat volt. Egy kisebbség tolta a nyugati integrációt Ukrajnán belül.)

Nehogy ez legyen itt is, hogy egy belső kisebbség akarata és a nyugati ígéretek agresszív reakciót váltsanak ki Pekingből.

Mert háború lesz, akkor Tajvan elpusztul, ahogy most Ukrajna.

Nem azok halnak majd meg, akik Nyugatról demokráciáról, dominó-hatásról meg az autokráciák megállításáról szónokolnak kényelmes foteleikből. Hanem a tajvaniak.

A tajvaniak többsége a közvéleménykutatások adatai szerint felfogta ezt, 50+ az ellenzéket támogatná - csakhogy az megosztott, így nyerhetnek a progresszívek.

Félreértés ne legyen, Tajvanon jobb élni, mint a népi Kínában, ahogy Nyugaton is jobb élni, mint Oroszországban. De ez nem változtat azon, ha esetleg a függetlenség felé mozdul a sziget, akkor elpusztul, és Amerika nem tudja ezt megakadályozni. Nem tartom valószínűnek, hogy idáig jutunk, de kizárni nem lehet. ”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Handout / Taiwan's Ministry of National Defense / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2024. január 13. 21:40
"Félreértés ne legyen, Tajvanon jobb élni, mint a népi Kínában, ahogy Nyugaton is jobb élni, mint Oroszországban." A hasonlat nem tökéletes, hiszen Ukrajnában már a háború előtt is rosszabb volt élni, mint Oroszországban (és azóta meg mindennél rosszabb).
Kovács Ubul
2024. január 09. 00:35 Szerkesztve
Vicces, ahogy a hazai "jobboldali" (bruhahhahahha:)) áll ki a sárgakomcsi imperialista érdekekért :)))
strz-123
2024. január 08. 22:14
AMikor 2022-ben azt mondtuk, hogy az ukránok feleslegesen halnak meg amerikai érdekből, akkor Demkó folyamatosan érvelt, hogymeraputyin. Egy külpolitikai szakértő is szalajt egy választási ciklust, mire képes és bátor ráébredni arra amit kevés józan ésszel mindenki tud? Kemény.
strz-123
2024. január 08. 22:12
"Tajvanon jobb élni, mint a népi Kínában,.." Igen. Az amerikában végzett kínai tudósok is ezért vándorolnak Kínába. Egy ideje cikkeznek már arról, hogy a felmérések szerint az agyelszívás folyamata megfordult, és nem keletről áramlik a nyugatra a sok szorgalmas és keményen dolgozó, átlag feletti képzettségű tudós, hanem nyigatról mennek Kínába. Biztosan ők, mint egyébként Kínaiak nem tudják azt amit a nyugat, és őket majmolva Demkó is állít. Miszerint ott minden rossz, szar élni. Biztosan mazochisták, na. Mi jobban tudjuk. Atlantis nem süllyed, aljas álhír csupán. Mi jobban tudjuk. Mondjuk amerikának ki nyeri meg a tudományos és matematikai versenyeket, ha a kínaiak otthagyják? MERT A KEDVENC FEKETÉIK NEM FOGJÁK:))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!