Nemzetbiztonsági miniszter: Izrael nem fog engedelmeskedni az Egyesült Államoknak

2024. január 04. 22:33

Ben Gvir szerint az országa nem egy csillag az amerikai zászlón.

2024. január 04. 22:33
Tens of thousands rally for Israel on the National Mall

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter elutasította a palesztinok Gázán kívüli területekre való áttelepítésére vonatkozó amerikai kritikákat, és a közösségi médiában közzétett üzenetében kijelentette, hogy

Izrael „nem egy újabb csillag az amerikai zászlón”.

Majd úgy folytatta, „az Egyesült Államok a legjobb barátunk, de mindenekelőtt azt fogjuk tenni, ami Izrael állam számára a legelőnyösebb: a Gázából való százezres migráció lehetővé teszi, hogy az enklávé lakói hazatérhessenek, és biztonságban élhessenek, és megvédjék az IDF katonáit”.

Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter és Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter a napokban a Gázai övezetben élő palesztinok önkéntes külföldre költözését szorgalmazta – írta a The Times of Israel.

A jobboldali Vallásos Cionisták, illetve Zsidó Erő nevű párthoz tartozó Szmotrics és Bengvír az izraeli parlamentben, a kneszetben tartott frakcióüléseken mutatták be a gázaiak „önkéntes kivándorlásáról” szóló tervet, amely szerintük megoldást jelenthetne a régóta húzódó gázai konfliktusra, és biztosíthatná azt a stabilitást, amely lehetővé tenné Dél-Izrael lakóinak visszatérését otthonaikba. 

Bengvír pártjának frakcióülésén újságíróknak és párttagoknak azt mondta, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet elleni katonai fellépés „lehetőséget kínál a gázai lakosok kivándorlásának ösztönzésére”. „Ez a politika helyes, igazságos, erkölcsös és humánus megoldás lenne” – fogalmazott.

Szmotrics szerint a háború „helyes megoldása” az lenne, ha „bátorítanák a gázai lakosok önkéntes migrációját olyan országokba, amelyek vállalják a menekültek befogadását”.

A terv azonban heves nemzetközi reakciókat váltott ki, többek között az Egyesült Államok is elítélte azt. Az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint Izrael pénzügyminiszterének és nemzetbiztonsági miniszterének kijelentése uszító hatású, ezért az Egyesült Államok az ilyen nyilatkozatok azonnali leállítását követeli. Matthew Miller szavai szerint

az amerikai kormányzat álláspontja világos, eszerint Gázának palesztin területnek kell maradnia,

amelyet ugyanakkor sem a Hamász, sem más terrorszervezet nem irányíthat, így nem jelenthetnek fenyegetést Izraelre.

(MTI/Mandiner)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. január 05. 19:20
0123456789-2 -aki egyben tommaso is, de a primitívség Bartust is képbe helyezi..! 2024. január 05. 11:32 Időről-időre nekifeszülsz, hogy kimozdítsd a Mandinert a liberális alapállásából.., s rendre meddőnek bizonyulsz! Megtanulhatnád, a valóság nem személy és nem politika függő!
machet
2024. január 05. 15:56
Ha nem akkor akkor vajon a f@sz jenki miért védi, ad neki mindent ami kell?
catalina11
2024. január 05. 15:18
Olyan mértékű a zsidó uralom, a zsidóság felé a kiszolgáltatottság, hogy hasonlóval, Magyarországon kívűl, nem is találkozhatunk... -ez azért érdekes, mert még néhány évtizede, bár akkor is a zsidóság volt a meghatározó Magyarországon, a hivatalos politika szilárdan Izrael-ellenes volt..! Karinthy Ferenc: "Külön tanulmány a pesti zsidó újságírók, akiknek ugyan mindnek van rokona Tel-Avivban, de most olyan kéjjel gyalázzák Izraelt és a zsidókat, mint az őseredeti nyilasok. Ja persze, ha lehet, a párt mögé bújva! Ilyenkor én is antiszemita leszek, de nem az izraeli mesterkedésektől, hanem ezektől a pesti firkászoktól, akik mindig túlnyalnak."
catalina11
2024. január 05. 15:16
Nemzetbiztonsági miniszter: Izrael nem fog engedelmeskedni az Egyesült Államoknak. Ben Gvir szerint az országa nem egy csillag az amerikai zászlón." Helyette az USA egy csillag Izrael zászlóján. Hatágú csillag!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!