Nagy a baj: akkora migrációs hullám szakadhat Európára, amilyet még 2015-ben sem láttunk

2024. január 07. 09:56

Niger új uralkodója, Tiani tábornok már nem akarja országon belül tartani polgárait, ez pedig végzetes következményekkel járhat a Nyugatra nézve.

2024. január 07. 09:56

Európa számára meglehetősen nyugtalanítóan alakulnak az események Nigerben – olvasható az Origo vasárnapi cikkében. A lap felidézi: a nyugat-afrikai országot tavaly nyáron egy erőszakos puccs rázta meg, aminek következtében Tiani tábornok vette át a hatalmat. Az új vezetés szinte azonnal hatályon kívül helyezte a migránscsempészet elleni törvényt, 

ami addig erős gátja volt az Afrikából induló migráció elszabadulásának. 

A döntés humanitárius válság veszélyével fenyeget: akkora migrációs hullám szakadhat Európára, ami talán még a 2015-ösnél is nagyobb méretű lehet. A jogszabály eddig erős gátja volt a migráció elszabadulásának:

súlyosan büntette a migráció céljából való illegális határátlépést.

Eddig sokan próbáltak Nigerből északra, Tunéziába és Líbiába eljutni, hogy aztán onnan folytassák az útjukat Európába. Ez a fő tranzitútvonal, amelyen a Szaharától délre fekvő afrikai országok lakói észak felé vándorolnak. Tehát a megpuccsolt vezetés részéről volt egyfajta igény, hogy polgárait az országon belül tartsa, azonban Tiani tábornok ezt elengedte. Az új kormány a szankcionálás feloldása mellett visszavonta az embercsempészek és az illegális bevándorlók ellen hozott ítéleteket, ami erős következményekkel járhat. Szakértők szerint 

ez előrevetít egy szubszaharai afrikából érkező migrációs hullámot, amely eláraszthatja a közép-mediterrán útvonalat. 

A döntéssel Niger felrúgta az Európai Unióval kötött nyolcéves biztonsági együttműködést, aminek keretein belül Brüsszel több mint egymilliárd eurót folyósított az afrikai országnak az illegális migráció megfékezésére. Ezzel új szintre emelte a Nyugattal való egyre erősödő diplomáciai feszültséget. 

Fotó: Jorge Guerrero/AFP

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kriszta67
2024. január 12. 02:10
Nincs mese, lőni kell!
paperfellow
2024. január 11. 04:14
És a szar szétterül.
Same
2024. január 10. 18:47
Csoda hogy amerika ezt még nem eröltette ránk, pedi mekkora piac! Minden európainak kézi fegyvert!!!!!
2024. január 10. 18:33 Szerkesztve
Azonnal engedélyezzék a fegyvertartást, pont úgy mint amerikában! Ha megtámad egy migráns, tudjak védekezni! Úgyis az a cél hogy ki irtsanak! Adjanak a védelemhez eszközt! Az ellenségeinkkel is kell tudjunk számolni. A rendörség nem véd meg. A térfigyelő kamerák a buszsávra vannak állítva, mert a szabálysértés fontosabb a közbiztonságnál. Csak fehér embernek lehet joga a fegyvertartásra! A cigánynak migránsnak nem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!