Mik a tajvani választások lehetséges geopolitikai következményei? - Világrend

2024. január 10. 17:10

Január 13-án új elnököt és új parlamentet választanak Tajvanon. Sorsdöntő választást emlegetnek: a szigetország politikai jövője és a Kínával való kapcsolata dőlhet el most. Két Kína-szakértőt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. január 10. 17:10
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Tajvan kormánya az elmúlt nyolc évben a Pekingtől való függés oldásán dolgozott, míg a Kínai Népköztársaság egyre erősebben jelzi, hogy az újraegyesítés ideje közeleg, az „egy ország - két rendszer" elve mentén képzeli el a Kínai Köztársaság közeljövőjét.

A tajvani választások tétjéről és politikai következményeiről szóló beszélgetésben a következőkről esett még szó:
- Mi a két nagy tajvani párt víziója a kínai kapcsolatról?
- Meddig marad érintetlen a jelenlegi status quo, Tajvan de facto önállósága? 
- A szembenállás jogi, politikai vagy már katonai konfliktusba torkollik a következő években?

A Mandiner Világrend vendégei: Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatója és Buzna Viktor, a Magyar Külügyi Intézet kutatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--
Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--
 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. január 10. 20:15
Bubulka, kicsi hülyém, neked, szokás szerint fingod sincs arról, hogy mi van Kínában és ki mit akar. De azért bugyogd fel az ostobaságaidat. (Csak zárójelben jegyzem meg: a kínai "kommunista" rezsim semmivel sem ganébb, mint az általatok oly nagyon rajongott pólisi "liberális demokrácia").
Nasi12
2024. január 10. 19:43
Az ellenzéki quomintang lenne jobb, mert azok nem éleznék a helyzetet kínával. Akkor pedig a nemzetközi helyzet sem fokozódna:)
chief Bromden
2024. január 10. 19:17 Szerkesztve
Divatos lett a geopolitika. Leszögezhetjük, az nem jelent jót sehol sem, ha egy nagyhatalom szomszédja egy másik, ezer kilométerekre levő nagyhatalommal kokettál.
Beszélgető
2024. január 10. 18:29
Tessék mondani kérem szépen, az usa akkor is lebombázza a csippgyárakat, ha a nép demokratikusan a kínához való csatlakozásra szavaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!