„Jó lenne 120 évig élni” – így hosszabbítható meg az életünk

2024. január 09. 13:56

Nemcsak a „kék zónákban” van esélyünk egészséges és tartalmas életet élni.

2024. január 09. 13:56

Nyolc egyszerű, életmódbeli változtatással akár 20 évvel is meghosszabbíthatjuk az életünket. Ezek között találjuk az egészséges táplálkozást, a kielégítő és pihentető alvást vagy a stresszhelyzetek elkerülését. Egy nemrég közzétett tanulmány szerint már akkor is hatásosak lehetnek ezek a „reformok”, ha csak a 40-es éveinkben kezdünk ezekre igazán odafigyelni – írta a Guardian.

„Kutatási eredményeink arra utalnak, hogy az egészséges életmód fontos mind az állami egészségügy, mind a személyes jólétünk szempontjából” – mondta Xuan-Mai T Nguyen, egészségtudományi szakember, aki részt vett az erre irányuló vizsgálatban. 

Minél korábban kezdünk odafigyelni az egészségünkre, annál jobb, de a kisebb változtatások még a 40-es, 50-es vagy 60-as éveinkben is jó hatással lehetnek a szervezetünknek”

– hívta fel a figyelmet a szakember.

A mozgásszeggény életmód, a dohányzás és a drogok „visznek minket a sírba”

A vizsgálat, melynek eredményeit az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság szokásos, éves találkozóján mutatták be Bostonban, a 2011 és 2019 között gyűjtött kérdőívek és orvosi feljegyzések adataira támaszkodott. A feljegyzések több mint 700 ezer, 40 és 99 év közötti amerikai veteránra eredményeit összesítették, akik részt vettek a veteránügyi osztály speciális programjában.

Nguyen és munkatársai a programban összegyűlt adatokat elemezték, és arra keresték a választ, hogy az életmódbeli tényezők összefüggésben állnak-e a hosszabb élettartammal. A projekthez összegyűjtött orvosi feljegyzésekből kiderült, hogy több mint 33 ezer résztvevő halt meg a vizsgálati időszak alatt. A kutatók a rendelkezésükre álló információk alapján megállapították, hogy bizonyos életmódbeli tényezők akár évtizedekkel meghosszabbíthatják az emberek élettartalmát.

Azok a 40-es éveikben járó  férfiak és nők, akik a javasolt, nyolc életmódbeli tényezőn változtattak, mintegy 23-24 évvel hosszabbíthatták meg az életüket, mint akik nem”

 – hívták fel a figyelmet a tanulmány szerzői.

A kutatók megjegyezték, hogy a kevés mozgás, a dohányzás és az opioid drogok használata mintegy 35-45 százalékkal növelte a halálozás kockázatát a vizsgálati időszak alatt. Hozzátették, hogy a stresszes hétköznapok, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a rossz alvás és az egészségtelen táplálkozás a vizsgált időszakban pedig megközelítőleg 20 százalékkal növelte az elhalálozás kockázatát – idézte a lap.

Némi odafigyeléssel még a krónikus betegségek is elkerülhetők

Naveed Sattar professzor, a Glasgow-i Egyetem egészségügyi szakértője, – aki nem vett részt a vizsgálatban – ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a kutatás során nem végeztek kísérleteket, így számos zavaró tényező állhat fenn. Sattar ettől függetlenül üdvözölte a kutatás eredményeit. 

Ezek az adatok megerősítik azt az elképzelést, hogy az egészséges életmód mindenféle gyógyszer hatását lekörözi.

 (...) A helyes szokások magunkévá tétele csökkentheti a krónikus betegségek kialakulását, és segíthet abban, hogy egy élvezetesebb és tartalmasabb életet éljünk” – nyilatkozta a szakértő.

Nyolc életmód tipp, amely meghosszabbíthatja az életet:

  • Táplálkozz egészségesen!
  • Ne dohányozz!
  • Aludd ki magad!
  • Légy fizikailag aktív!
  • Kezeld megfelelően a stresszt!
  • Kerüld a mértéktelen alkoholfogyasztást!
  • Szabaduljon meg az opioidfüggőségtől!
  • Legyenek pozitív társas kapcsolataid!

Ezt is ajánljuk a témában

Kék zónák titkainak nyomában

Földünkön találhatók olyan térségek, ahol kimagasló a száz évet is meghaladó életkorú emberek száma: ezeket kék zónának nevezik. Ezekre a régiókra Dan Buettner, a hosszú élet titkát már több mint egy évtizede kutató író, újságíró hívta fel a közvélemény figyelmét. 

A világ különböző, matuzsálemi kort megérő lakóinak közös vonásuk általában a környezet, ahol élnek, és ahogyan élik az életüket.

„Minden kék zónában, ahol jártam, az emberek étrendjének számottevő részét képezték és képzik hüvelyesek, azaz a bab, a lencse, a borsó és a csicseriborsó” – mutatott rá Buettner. Ilyen zónákat figyelt meg többek között az olasz Szardínián, a görög Ikárián, a japán Okinawán, a Costa Rica-i Nicoyán, valamint az Egyesült Államokban található Loma Linda településen is – írta a CNN.

Az író által „legidősebb családnak” tartott Melis família Szardínia szigetén él. 

A három fivér és hat nővér összéletkora meghaladja a 850 évet.

Mint kiderült, a család napi étkezéseinek egyik alapfogása az olasz zöldségleves, a minestrone, amelyben szintén megtalálható a vörösbab, amely a többi hüvelyeshez hasonlóan gazdag ciknben, vasban, magnéziumban, lizinben. De mindezek mellett sok fehérjét és rostot is tartalmaz – írta a lap.

Egyre több matuzsálem élhet közöttünk

A szakemberek régóta keresik a választ arra, hogy mekkora lehet az ember maximális élettartama. Benjamin Gompertz brit statisztikus már a 19. század elején arra a következtetésre jutott, hogy az elhalálozás kockázata nő a korral. Azóta ezt az elméletet a kutatók finomították, és úgy vélik, az öregedéssel valóban növekszik az elhalálozás kockázata, de egy bizonyos kor után ez a növekedés lelassul.

Amerikai és olasz kutatók olyan 2009 és 2015 közötti adatokat tanulmányoztak, amelyek négyezer olyan olasz idős embertől származtak, akik már betöltötték a 105. életévüket. Azt találták, hogy az emberek 80 éves koráig a halálozás kockázata minden életkorban hatványozottan nő, majd elkezd lelassulni, és 105 éves kor után ez görbe vízszintesbe megy át. Ennél a pontnál ugyanakkora a halálozás kockázata a 105, a 110 vagy a 112 éves esetében.

A tudósok, hogy bizonyosak legyenek az adatok pontosságában, begyűjtötték minden egyes elhunyt ember halotti anyakönyvi kivonatát, csakúgy mint a száz éven felüliek születési anyakönyvi kivonatát. A vizsgálatba bevontak között kevesebb mint 500 férfi akadt csak. Így az az állítás beigazolódott, hogy a nők tovább élnek a férfiaknál.

A szakemberek szerint eredményeik azt sugallják, hogy az élettartam idővel folyamatosan növekszik, és ha van is maximális határa, azt még nem értük el. A világon jelenleg mintegy ötszázezer száz éven felüli ember él, és számuk a következő évtizedben nagyjából megduplázódik a demográfusok szerint.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Elérhetjük-e Matuzsálem életkorát?

A bibliai Matuzsálem 969 évig élt Mózes könyve szerint. Ez persze nyilván mondai elem, de vajon mi lehet az emberi élet valódi felső határa? Egy amerikai tanulmány szerint, melyet az MTI is idéz, még a hetedét sem éri el a klasszikus matuzsálemi kornak, elemzésük szerint mindössze 115 év. Ön szeretne eddig élni?

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay/un-perfekt

***

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
augustus2-0
2024. január 09. 15:32
Azt a kurva! Hogy micsoda bölcsességekre tud rájönni az ember: Benjamin Gompertz brit statisztikus már a 19. század elején arra a következtetésre jutott, hogy az elhalálozás kockázata nő a korral. Azóta ezt az elméletet a kutatók finomították, és úgy vélik, az öregedéssel valóban növekszik az elhalálozás kockázata. És bagoly-29-hez csatlakozva (70 évesen) tisztelettel kérdem, minek kellene 120 évig élni?
Tommaso
2024. január 09. 15:24
august már januárban leközölte az ÉV BAROMSÁGÁT. Azt fröcsögte : "túlélni a liberálisokat és az eutanázia pártiakat, akár 120 évig is" Nos semmilyen világnézet, még az életmegkeseritő jobboldaliaké sem gátolja a hosszú életet, az meg hogy az önkéntes eutanázia létezik vagy sem, (ugyan van róla magánvéleményem, de) NEM RÁM TARTOZIK. Én csak élek...
Tommaso
2024. január 09. 15:20
„Jó lenne 120 évig élni” Pár év és beszámolok róla, hogy valóban olyan jó e.
august
2024. január 09. 15:07
:)) Azért az igencsak vicces, amikor az abortusz és eutanázia hívők kezdenek el akciókat a 120 évig élő népességről, ha sikerült megkerülni az abortuszt, túlélni a liberálisokat és az eutanázia pártiakat, akár élhetnek 120 évig is. Meg kéne nézni Japánban hogy csinálják, ott elég sokan még a 100 évet is túlélik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!