Folytatódnak a világ kedvezőtlen trendjei

2024. január 03. 23:20

A nemzetközi kapcsolatok szempontjából újabb nehéz évet zártunk.

2024. január 03. 23:20
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton

Az orosz–ukrán háború kitörésének második év­fordulójához közeledünk, s a konfliktus nem zárult le, sőt a rendezés még távolabbinak tűnik, mint tavaly. Az Oroszország elleni szankciók hatástalannak bizonyultak, és inkább csak a nyugati gazdaságok működését nehezítették. Ahogy az várható volt, a turbulens globális helyzet újabb nemzetközi konfliktusokat eredményezett. Októberben ismét berobbant az izraeli–­palesztin válság, magával hozva az antiszemitizmus újabb hullámát is. A terrortámadás egyrészt szembe­állította az arab államokat nyugati partnereikkel, másrészt a nyugati társadalmakon belül is okozott töréspontokat a baloldali fiatalok és aktivisták Izrael-­ellenes megmozdulásai révén. Az ENSZ az orosz–ukrán háborúhoz hasonlóan ebben a konfliktusban sem lépett.

A trendek szemmel láthatók: a világ egyre inkább fegyverkezik, és lassan alig van olyan régió, amely kimaradna a folyamatból. Az instabil helyzet miatt 2024-ben újabb konfliktusok kirobbanására számíthatunk. Kockázatos térség Kelet-Ázsia, Dél-Amerika, Kelet-­Európa és a Balkán. A blokkosodás újabb fordulatokat vesz – a globális hatalmak próbálják egyre szorosabb gyeplővel tartani a szövetségeseiket és korlátokat emelni a vélt vagy valós ellenfelekkel szemben. A következő időszakban kiéleződhet a harc a nagyhatalmak között az arab világért és a globális Dél országaiért.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!