Életveszélyes nyáron ez a horvát város, már a Guardian is kutatja, miért

2024. január 07. 15:39

Itt a leghalálosabbak a nyári forróságok egész Európában.

2024. január 07. 15:39
null

A horvátországi Eszéken a nyári forróságok halálosabbnak bizonyultak az elmúlt két évtizedben, mint bármely más európai városban, de alig tesznek azért, hogy kiderítsék ennek az okát – írja a The Guardian, amely a Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozik.

A kutatók Európa 854 legnagyobb városának hőmérsékleti és halálozási adatait modellezték, és megállapították, hogy a horvátok haltak meg a legnagyobb valószínűséggel a hőség miatt. 

A veszély ellenére eddig keveset tettek az emberek biztonsága vagy annak kiderítése érdekében, hogy miért halnak meg ilyen magas arányban. 

Az orvosok és a tudósok szerint az egészségügyi válság sokkal nagyobb, mint azt az emberek gondolnák, mivel a lakosság nincs tisztában azzal, hogy a hőség milyen keményen sújtja őket, a politikusok pedig nincsenek felkészülve arra, hogy a helyzet súlyosbodni fog.

Ahogy a szén-dioxid-szennyezés eltömítette a légkört, üvegházként csapdába ejtve a napfényt, Európa kegyetlen hőségben sül meg. A forró időjárás 2022 nyarán 70 ezer ember halálát okozta a kontinensen, és a tavalyi, a feljegyzések szerinti legmelegebb év áldozatainak száma még magasabbnak bizonyulhat. Az orvosok szerint 

a hőhullámok emberi áldozatai nemcsak az éghajlati tényezőkön múlnak, hanem azon is, hogy az emberek mennyire sérülékenyek, és mennyire jól reagálnak.

Eszék, a Horvátország és Szerbia határának közelében fekvő 100 ezer lakosú város nem tűnik ki olyan városnak, amelynek szenvednie kellene a pokoli hőségtől. A mezőgazdasági Szlavónia régió, amelyben fekszik, melegebb, mint a főváros, Zágráb, de nem olyan forró, mint a tengerparti Dalmácia, ahol Dubrovnik és Split turisztikai mágnesként működik. A helyiek szerint az egészségügyi ellátás minősége átlagos.

Az orvosok több elméletet is felállítottak a halálos áldozatok számának magyarázatára. Először is, az Eszéket körülvevő víztömegek lassan mozognak vagy mozdulatlanok, ami párássá teszi a levegőt. 

A sok víz a levegőben azt jelenti, hogy kevesebb verejtékgyöngy párolog le a bőrről, és vonja el a hőt a testből. 

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a világ egyes részein a hő és a páratartalom figyelembevételével számított hőmérséklet megközelíti az emberi szervezet által elviselhető határértéket.

Az étkezés is fontos kockázati tényező. Európában Horvátországban a legmagasabb az elhízott emberek aránya. A tengerparton az emberek a hús, a burgonya és a sör helyett a halat, a zöldségeket és a bort tartalmazó mediterrán étrendet részesítik előnyben. Eszéken azonban inkább a közép-európai konyhához közelebb álló zsíros ételek terjedtek el. Emellett Eszéken több szúnyogtámadás történik óránként, mint Burkina Fasóban.

Nyitókép: Az eszéki vár barokk épületei: előtérben a Szent Kereszt Felmagasztalása ferences templom és kolostor, középen a szlavón katonai parancsnokság kétemeletes palotája, mögötte a Szent Mihály-templom. MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László
 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2024. január 07. 21:55
Azt már hallottam, hogy az egyébként nemzeti park Kopácsi rét - amely a Dráva és a Duna közelsége miatt igen vizenyős terület- nagyon jó keltetőhelye a szúnyogoknak, ezért Eszéken nyáron elég elviselhetetlen a szúnyog probléma.
Karikasostor
2024. január 07. 21:09
Gratulálok a mesterséges intelligenciának, ami ezt a cikket fordította- hogy egyetlen saját gondolatot nem tett bele. Hogyaszongya “ Eszék, a Horvátország és Szerbia határának közelében fekvő 100 ezer lakosú város” Igen bazmeg, Magyarországon azért egyszerűbb lett volna azt írni, hogy Mohácstól 60 kilométerre délre. Kurva anyátokat, lusta firkászok.
BandiMandi
2024. január 07. 18:05
Hülyeség.
Kanmacska
2024. január 07. 17:31
Ez hülyeség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!