Belga miniszterelnök: Az európai közös jövő Ukrajnát is jelenti Európa szívében

2024. január 05. 21:16

Alexander de Croo szerint meg kell reformálni az Uniót.

2024. január 05. 21:16
null

Az európai közös jövő természetesen Ukrajnát is jelenti Európa szívében, ez a legnagyobb garancia a jövőbeli stabilitásunkat, valamint az ukrán és az európai lakosság kollektív biztonságát tekintve – jelentette ki Alexander de Croo belga szövetségi miniszterelnök pénteken.

De Croo az EU soros belga elnökségének beiktatását követő, az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel közösen tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta: az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő 

Európai Tanács decemberi döntése után Ukrajna és Moldova jövőbeli uniós csatlakozásának tárgyalási keretén fognak dolgozni a hat hónapig tartó elnökség folyamán.

A bővítéssel kapcsolatban megjegyezte: „Belgium üzenete nagyon világos. Mielőtt nagyobbak leszünk, jobbá kell válnunk.” De Croo szerint „olyan Európára van szükség, amely képes egységét megőrizve gyorsabban döntést hozni, és hatékonyabban használja fel azokat az erőforrásokat, amelyeket európai lakosságunk biztosít számára”. Hangsúlyozta, hogy mindennek érdekében meg kell reformálni az Európai Uniót.

A belga miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy Európa túl gyakran viseli a következményeit a világban zajló eseményeknek, ahelyett hogy vezető szerepet vállalna a viták megoldásában. 

Nemcsak szavakkal kell terelni a vitát, hanem tettekkel is” – mutatott rá.

A belga elnökség programjával kapcsolatban kiemelte: az egyik prioritás a Zöld megállapodás megvalósítása lesz, mégpedig olyan módon, hogy abban a teljes lakosság, a gazdaság, az ipar részt vehet, és nemcsak a környezet javát szolgálja, hanem jólétet is teremt. Ursula von der Leyen kiemelte: az elkövetkező időszak prioritásai köze tartozik Ukrajna támogatása. „Az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló történelmi döntést követően sürgősen tovább kell lépnünk az országnak nyújtott pénzügyi támogatás stabilizálása terén” – hangsúlyozta. Hangsúlyozta, hogy a bizottság operatív megoldásokat javasol az Európai Tanácsnak annak érdekében, hogy megállapodás szülessen az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatási eszközzel kapcsolatban. A belga elnökségnek pedig – tette hozzá – az lesz a legfontosabb feladata, hogy a lehető leggyorsabban átvigye az ezzel kapcsolatos politikai megállapodást a Tanácson és az Európai Parlamenten.

Mint mondta, a belga elnökség alatt le kell zárni a többéves uniós költségvetés felülvizsgálatát, mert ezáltal biztosíthatók az eszközök számos politikai prioritás – köztük a hatékonyabb migrációkezelés – megvalósításához.

Az európai versenyképességgel kapcsolatban kifejtette: mielőbbi megállapodást vár az Európai Parlament és a Tanács között a nettó zéró iparági törvényre vonatkozó bizottsági javaslatról, amely véleménye szerint jelentősen javított szabályozási keretet fog biztosítani az európai ipar számára a zöld és digitális átállás előmozdításához.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darling
2024. január 07. 21:14
Ukrajna Európa szivében?! 1) Konkrét értelemben: ismeri a belga min.elnök a térképet vajon? 2) Átvitt ért-ben: Európa azonnyomban infarktust kap(na))!
2024. január 07. 15:48 Szerkesztve
Ukrajna nem Európa szívében hanem a hátsó fertályán van. Maradjon is ott.
ottoka-0
2024. január 06. 19:56
Tudatlan, beteg emberek.
Major István
2024. január 06. 16:37
Ennyi agyalágyult abszurditás még egy belga miniszterelnöktől is sok! Megvalósitásukra meg pár hete van, mert utána őt a belga szavazók a búsba küldik!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!