Románok vásárolhatják fel az OTP érdekeltségeit

2023. december 08. 09:20

Ahol nem lehet a legnagyobb, onnan távozik az OTP Bank, ezért hamarosan a Banca Transilvania SA-nak adhatja el romániai érdekeltségeit. Csányi Sándor eközben Közép-Ázsiát, Azerbajdzsánt, Grúziát és Kazahsztánt nézte ki magának.

2023. december 08. 09:20
CSÁNYI Sándor

Az OTP igyekszik távozni azokból az országokból, ahol a legnagyobb bankok közé kerülésre tett erőfeszítései kudarcot vallottak. A példa erre Románia, ahol mindössze a 10. legnagyobb hitelező, ezért előrehaladott tárgyalások zajlanak a helyi üzletágának eladásáról a Banca Transilvania SA-nak – írja a Bloomberg.

Ezt is ajánljuk a témában

A lapnak Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója azt mondta, szeretnék folytatni a felvásárlásokat, melyek regionális vezető szerephez juttatnák a pénzintézetet. Kiemelte, Magyarországon kívüli bankok iránt is érdeklődnek, és mára a kamatbevételek mintegy 70 százaléka külföldi egységekből származik.

Az OTP a Bloomberg számításai szerint idén 240 millió dollárnak megfelelő összeget fizetett ki osztalékként, ez jövőre 290 millióra emelkedhet.

Csányi Sándor a portálnak elárulta, a felvásárlások Közép-Ázsiában, Azerbajdzsánba, Grúziában és Kazahsztánban folytatódhatnak.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulszek
2023. december 12. 23:54
Egy 3.14csányi kis profitért kivonul Erdélyből? Akkor joggal állíthatjuk hogy akkor sem lenne rosszabb a helyzet ha hagyták volna hogy Soros megvásárolja az OTP-t.
kulszek
2023. december 12. 12:31
A kapitalizmusban abban hogy mennyire van valaki kizsákmányolva, a bank az egyik döntő tényező. Ezzel a lépéssel az OTP kiszolgáltatja az erdélyi klienseit a nagyok kénye-kedvének! Nagyon helytelen húzás a részéről!
Ehetős Odó
2023. december 08. 14:18
Úgy látszik, elege lett a tetves oláhok piszkálódásaiból.
polárüveg
2023. december 08. 14:01
Csányi Sándor bármihez nyúlt eddig, az két kivétellel (Hajdú-Bét, OTP áruvásárlási hitel megszüntetése) jóra fordult. A romániai, köztük erdélyi érdekeltségek felszámolása mégis idáig a legrosszabb döntése. Ezzel egy mérgezett tűt szúrt az OTP-be: visszaható sors csapását szabadította rá a bankjára és saját magára. Gyors visszalépés még ezt a mérget kihúzhatja, később kevés lesz a megbánás. Az erdélyi magyar pénzintézetek feladása nem egy pénzpiac szelet elvesztése, mint pl. az áruhitelpiac többségének elvesztése volt a 2000-es években. Ez a segítő sors ablakon való kirúgása, annak minden következményével. A megszüntetési intézkedés átgondolatlansága viszont feltűnően ugyanaz az áruhitel megszüntetés régi esetéhez, amikor megvezették a munkatársai hátsó érdekből. Ha bármely bizalmi vezetője, szakértője javasolta ezt a megszüntetési megoldást, akkor ne legyen Csányi úr naiv, azonnali hatállyal mondjon fel neki. Az a munkatárs nem az OTP, és nem a magyar nép érdekét képviseli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!