Rácáfoltak a „bezzeg Romániázásra” a legújabb GDP-adatok

2023. december 01. 10:42

Az is kiderült, hogy román lakosság 21,2 százaléka továbbra is olyan háztartásban él, ahol sem kád, sem zuhanyzó, sem vízöblítéses vécé nincs.

2023. december 01. 10:42

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint, amelyről pénteken tájékoztatta az MTI-t.

Azt írták, a közelmúltban a sajtó több ízben foglalkozott az Eurostat friss adatával, amely szerint 2022-ben, vásárlóerő-paritáson számolva Magyarországon az egy főre jutó GDP az EU átlagának 76,6 százaléka volt, míg Romániában ez az arány 76,7 százalék. A Nézőpont Intézet gazdaságkutatói annak jártak utána, vajon igaz-e, hogy Románia gazdaságilag megelőzte Magyarországot.

„Az Eurostat adatai alapján a válasz egyszerű: nem” – szögezik le a közleményben.

Euróban kifejezve Románia GDP-je piaci árfolyamon számolva 286 milliárd euró, amely 1,7-szerese a magyar 169 milliárd eurónyi bruttó hazai terméknek, miközben Románia 19 milliós lakossága kétszer akkora, mint a 9,6 milliós Magyarországé.

Az egy főre jutó GDP piaci árfolyamon számolva Magyarországon 17 400 euró, míg Romániában 15 000 euró.

Az Eurostat által kimutatott román előny csak a vásárlóerő-paritással való súlyozásnak köszönhető. 2010 óta 29-ről 47,2 százalékra nőtt a GDP-arányos román államadósság, ezzel szemben Magyarország GDP-arányos államadósságát az előző évtizedben csökkenő pálya jellemezte: a 2010-es 80 százalékról 73,9 százalékra csökkent, miközben a gazdasági növekedés ütemét Magyarország ez alatt az időszak alatt is fenn tudta tartani.

Egyéb szempontok

Az intézet azt írta, a GDP valóban egy fontos mérőszám a gazdaság teljesítményének meghatározására, de tévútra vezethet pusztán ebből messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a mutatószám a fejlettséget és a jólétet nem méri.

A románok közel felének (47,9 százalék) nehézséget okozna egy váratlan kiadás finanszírozása,

míg a magyaroknak csak harmada (33,9 százalék) élne meg egy ilyen helyzetet hasonlóan. Ráadásul délkeleti szomszédunknál a 2010. és 2021. közötti időszakban romlás tapasztalható: a 2010-es 44,8 százalékról ez a mutató 47,9 százalékra nőtt. Magyarország viszont az elmúlt egy évtized alatt eljutott oda, hogy ez az arány a 2010-es 73,9-ról 33,9 százalékra, azaz hozzávetőlegesen felére csökkent.

A Nézőpont Intézet szerint a román lakosság 21,2 százaléka továbbra is olyan háztartásban él, ahol sem kád, sem zuhanyzó,

sem vízöblítéses vécé nincs, miközben ez az arány Magyarországon 1,5 százalék, ami azonos az uniós átlaggal.

A Románia egyik jellemzője továbbra is a relatíve magas munkanélküliség, illetve az alacsony foglalkoztatottság – írták. A 20-64 évesek 68,5 százalékos foglalkoztatási mutatója jócskán elmarad Magyarország 80,2 százalékos rátájától.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robogo72
2023. december 01. 15:18
Egy főre eső GDP alapján életszínvonalat becsülni csacsiság. Gondoljunk az pl. autógyárakra, a fekete/szürke gazdaságra, vagy a személyek bevételeinek egyenlőtlenségére. Ha köztük élsz, és figyelsz, sok személyes kapcsolat alapján lehet hozzávetőleges fogalmad.
andris-923
2023. december 01. 14:53 Szerkesztve
Csak amikor a román kamionos megérkezik Magyarországra és csodálkozik Jé itt lehet haladni is? Még egy autópályát sem tudnak megépíteni ami átívelne Erdélyen keresztül
Tommaso
2023. december 01. 14:45
Az utóbbi két esztendő BRUTÁLIS MÉRETŰ ORBÁNI ÁREMEKEDÉSE MIATT, a románok életszinvonala bizony közelebb került a magyarokéhoz. És ez NEM Prüsszel, hanem kizárólag ORBÁN BŰNE. Hiszen Nyugaton 2,4 %-os az infláció, negyedannyi, mint Orbanisztánban. S mivel a román infláció jövőre is alacsonyabb lesz, mint Orbáni, a két ország életszinvonala közti különbség tovább csökken. és ezt az agymosott salátás sem képes (érvekkel) cáfolni
Tommaso
2023. december 01. 14:42
Nemhogy az Orbán által 2030-ra prognisztizált Ausztria-utolérés nem következik be, hanem még a cseheket, lengyeleket, szlovákokat sem érjük utöl, Románia gazdasági eredményei pedig már közel járnak Orbanisztánéhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!