Közvélemény-kutatás: a francia muszlimok közel fele szimpatizál a Hamásszal

2023. december 19. 07:06

A kutatás nem csak a francia társadalom megosztottságra mutat rá a kérdésben, hanem arra is, hogy a muszlim kisebbség véleménye jelentős mértékben eltér a többségi társadalom véleményétől.

2023. december 19. 07:06
null

A The Algemeiner által leközölt friss közvélemény-kutatás szerint a francia muzulmánok majdnem fele úgy véli, hogy az október 7-i Hamász-pogrom „az elnyomás elleni ellenállás aktusa” volt, míg majdnem minden ötödik kifejezte együttérzését az atrocitások iránt – derült ki a francia vezető közvélemény-kutató, az Ifop hétfőn közzétett új felméréséből.

A felmérés összehasonlította a francia muzulmánok álláspontját az izraeli-palesztin konfliktusról a francia lakosság általános véleményével, jelentős különbségeket tárva fel a Hamász megítélésében.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg együttérzékenek-e a Hamásszal, a válaszadók 19 százaléka válaszolt igennel, míg az általános népesség körében erre mindössze három százalék felelt igennel. 

A muszlim válaszadók többsége, 56 százaléka azt mondta, hogy nem támogatja de nem is ellenzi a Hamászt, további 25 százalékuk pedig elutasította. A lakosság körében az emberek 54 százaléka nyilvánította ki ellenszenvét a Hamász iránt, míg további 43 százalékuk a kérdésben semleges álláspontot foglalt el.

Amikor arra kérték őket, hogy jellemezzék a Hamász atrocitásait, a muszlim válaszadók 45 százaléka „gyarmatosítással szembeni ellenállásnak” minősítette őket azokat. További 26 százalékuk nevezete „háborús bűnnek” az október 7-i atrocitásokat, további 29 százalék pedig „terrorcselekményeknek”, ami többé-kevésbé egyenlő megoszlást jelez a megkérdezett muszlimok között. 

A francia lakosság 90 százaléka „háborús bűnként” és „terrorcselekményként” értelmezte az október 7-i atrocitásokat.

A muszlim válaszadók további 62 százaléka mondta azt, hogy Izrael katonai válasza Gázában „etnikai tisztogatásnak” minősül, szemben a lakosság 38 százalékával.

Amikor a francia kormány álláspontjáról kérdezték, a muszlimok egyértelmű többsége – 58 százaléka – úgy vélte, hogy Emmanuel Macron elnök kormánya szimpatizál Izraellel, szemben a lakosság 20 százalékával. Hasonló eltéréseket tártak fel a médiatudósításokra vonatkozó kérdésben is: a muszlimok 67 százaléka mondta azt, hogy a francia média inkább Izraellel szimpatizál, szemben az általános népesség 38 százalékával.

A Hamász szimpatizánsainak demográfiai megoszlása a francia muszlimok körében azt mutatta, hogy a 50 év alattiak 25 százaléka támogatta a terrorista csoportot, ez az arány 53 százalékra emelkedett az 50 év felettiek körében. A 41 és 25 év közötti muszlimok átlagosan 49 százaléka válaszolt hasonlóan.

Jelenleg körülbelül hatmillió muszlim él Franciaországban.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Telmo Pinto / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. december 23. 16:58
Tisztelem Izraelt. NEM SZAROZIK...
survivor
2023. december 23. 16:56
Európa fennmarad katonai diktatúrákkal. HOPPÁ ! NINCSENEK KATONÁK... A 80 M GERnak nincs/sincs 200 E katonája...
survivor
2023. december 23. 16:52
Aerion Így igaz...
survivor
2023. december 23. 16:51
Csak a fele ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!