Felkutattuk a dokumentumot: Von der Leyenék szerint egy sor feltételnek nem tud megfelelni Ukrajna az EU-csatlakozáshoz

2023. december 01. 06:07

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón rámutatott: egy dokumentum szerint még az Európai Bizottság sem meri azt állítani, hogy Ukrajna készen állna az EU-s csatlakozásról való tárgyalásra. Mutatjuk a hiányosságokat!

2023. december 01. 06:07
Ursula Von Der Leyen és Volodimir Zelenszkij

Egy jelentés szerint még az Európai Bizottság szerint sem áll készen Ukrajna az uniós csatlakozásra – tájékoztatott a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Ezt is ajánljuk a témában

Gulyás Gergely bejelentette: marad a kamatstop

A csütörtöki kormányinfón a kamatstopról, az EU-s költségvetés módosításáról, valamint Ukrajna EU-s csatalkozásának tervéről is beszélt a miniszterelnökséget vezető miniszter. Összefoglalónk!

Kikerestük a dokumentumot, amelyre a tárcavezető hivatkozhatott. A bő 150 oldalas jelentés – zanzásítva – hét javasolt lépés megtörténtét vizsgálta. Eszerint ebből sikerült abszolválni összesen négyet az ukránoknak.

Sikerült előre lépni az alkotmánybíróság bíráinak kiválasztása terén a Velencei Bizottság ajánlásaival összhangban, a bírák képesítésének ellenőrzése kapcsán, a pénzmosás kapcsán meglévő jogszabályok harmonizálásában és a bűnüldözési szektor reformja tekintetében, valamint egy EU-konform médiatörvény életbe léptetése terén.

Persze már itt is akadnak ellentmondások. Az EB jelentése például megállapítja, hogy Ukrajna az orosz offenzíva ellenére „tovább halad a demokratikus és jogállamisági reformok útján”.

A dokumentum úgy dicséri közben az ukrán demokráciát, hogy hozzáteszi, választás ugyan a megfigyelt időszakban nem volt, és hát a parlament is rendkívüli körülmények között működik, de alapvetően a demokratikus döntéshozatal feltételei adottak; ugyanakkor a választási jogot az EBESZ ajánlásainak figyelembe vételével meg kell reformálni.

A közigazgatási reform terén csak korlátozott előrelépések történtek, „a reform számos ágazatban lelassult vagy leállt”, a decentralizáció jó dolog, de nem fejezték be az ehhez kapcsolódó reformokat.

A jelentés dicséri az igazságszolgáltatási irányítási szervek 2021-es reformjának végrehajtását, a bíróságokon végbement tisztogatás után ideje feltölteni a bírói karnál a megüresedett 2000 bírói állás betöltésére, de itt is nagyobb transzparenciára lenne szükség, valamint erősebb fegyelmi rendszerre az ügyészek esetében.

Persze addig rendben van, hogy ítélet születik, de a Bizottság hiányolja emellett a bírósági határozatok végrehajtásának reformját, beleértve az Emberi Jogok Európai Bírósága határozatainak végrehajtását is (!) – magyarán ezek végrehajtása sem volt eddig sikeres.

Hiányzik a nemzetközi bűncselekmények kinyomozásának és a Nemzetközi Büntetőbírósággal való hatékony együttműködés, ehhez Ukrajnának tovább kell harmonizálnia jogi keretét az alkalmazandó nemzetközi normákkal.

A jelentés szerint „némileg” felkészült Ukrajna a szólásszabadság terén,

ugyanakkor a média kevés kézben koncentrálódik, és ez rontja az állampolgárok tájékozódási lehetőségeit.

S mi az, ahol még nem merték odaírni, hogy a lépés megvalósult? Például nem máshol, mint a korrupció elleni küzdelem terén proaktív és hatékony nyomozásokkal, új ügyosztállyal, új vezetőkkel.

„A korrupció elleni küzdelem terén Ukrajna rendelkezik bizonyos felkészültséggel” – szépít a jelentés, ugyanakkor elismerik, hogy a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NACP) ellenőrzési jogköre és az ellenőrizhető adatok is igen hiányosak lehetnek; ennek gyengítésére a parlament törvényt is hozott, de az elnök nem írta alá.

Ukrajnának folytatnia kell az állami korrupcióellenes programot, mindazonáltal a szervezett bűnözés felszámolásában is vannak hiányosságok, „joghatósági átfedések, széles körben elterjedt korrupció és fejletlen IT-infrastruktúra”, az uniós előírásoknak megfelelően szükség van itt is reformokra.

Az ötödik lépés is hibádzik, miszerint végre kellene végre hajtani az oligarchák elleni törvényt, korlátozni azok befolyását a gazdaságra, politikára és közéletre, lehetőleg a Velencei Bizottság ajánlásai szerint – bár emlékszünk, maikor a munkácsi Baloga-klán fejét vitték el bilincsben, ezt nem találták elégségesnek.

S végül ott volt a hetedik lépés, amit ugyancsak nem sikerült elérni: jelesül a számunkra is fontos,

a Velencei Bizottság ajánlása szerinti véglegesítése a nemzeti kisebbségek jogi keretének reformja és hatékony végrehajtási mechanizmusa.

Pedig méltatják, hogy a nemzeti kisebbségekről (közösségekről) szóló 2022-es törvényt 2023 szeptemberében módosították a Velencei Bizottság ajánlásai mentén. A Bizottság idén október 6-án elismerte az előrelépéseket, de „azonosított számos olyan problémát is, amelyekkel a korábbi ajánlásokkal nem, vagy csak részben foglalkoztak”.

A nyelvhasználat módszertanát például valahogyan nem sikerült az „Egység a sokféleségben” nevű állami program keretein belül tisztázni; elismerik a 2023 júniusában elfogadott halasztást is a kisebbségi nyelvű oktatás átmeneti időszakát tekintve, vagyis a masszív ukránosítás előtt, és a Velencei Bizottság ajánlásai nyomán kell Kijevnek az oktatási törvény, az államnyelvtörvény és a médiatörvény felülvizsgálatáról szóló törvénytervezet beterjesztenie. Mindazonáltal legalább szóba került a téma Ursula Von Der Leyen EB-elnök és Zelenszkij tárgyalása során.

Ezt is ajánljuk a témában

A jelentés ugyanakkor örömmel állapítja meg, hogy a regisztrált diszkriminációs ügyek száma csökkent, beleértve az LMBTQ+ személyeket és a nemzeti kisebbségeket és a zsidóságot, Ukrajnának figyelembe kell vennie a Velencei Bizottság fennmaradó ajánlásait.

Van még más gondjuk is: csak korlátozott előrelépés történt a kínzás és a börtönökben történő rossz bánásmód megelőzése terén a fogva tartás egyéb formái, ahol az állami hatóságokon belül „kulturális változásnak kell megtörténnie” – borzongató belegondolni, min kell pontosan változtatniuk az ukránoknak.

S végezetül ott a szentencia Ukrajna gazdasága kapcsán, a jelentés ugyanis kiemeli: az orosz invázió és a gazdasági nehézségek miatt Ukrajna még a felkészülésnek is csak a korai szakaszában van a terén, hogy „képes legyen megbirkózni az EU-n belüli versenynyomással és piaci erőkkel”, a magas szintű formális oktatás mögött pedig nincs tartalom.

***

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal/AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukasmacska
2023. december 01. 16:43
Lefordítva: Ukrajna egy kétszer bukott harmadikos kisiskolás felkészültségével egyetemre akar menni.
catchkoo
2023. december 01. 10:20 Szerkesztve
Könyörgöm, vegyenek már fel valakit, aki elolvassa, hogy mi van kint az oldalon!!! Jobbra fent a cikk ajánlónál ezt látom: egy dokumentum szerint még az Európai Bizottság meri azt állítani, hogy Ukrajna készen állna az EU-s csatlakozásról való tárgyalásra. A cikk szövegében meg ezt: egy dokumentum szerint még az Európai Bizottság sem meri azt állítani, hogy Ukrajna készen állna az EU-s csatlakozásról való tárgyalásra. A két mondat pont az ellenkezőjét jelenti. ( Egyébként egy cikk oldalán miért van kint ugyanannak a cikknek az ajánlója is? Banális hiba. ) Ahányszor az oldalon járok, mindig belefutok több ilyen kifejezetten trehány, nemtörődöm jelenségbe. Befejezetlen mondatok, alany-állítmány egyeztetési hibák, stb. Nem tudom, hogyan engedhetik meg ezt maguknak. Én azt is megértem, ha ezen az oldalon nincs szükség minőségi újságírásra, de azt gondolom, hogy egy széles olvasói réteget elvesztenek, akiknek egy ilyen értelemzavaró elírás azt jelzi, hogy "nesze zabáld, neked ez is jó".
borgia
2023. december 01. 09:06
Therefore, Ukraine fulfils the conditions for starting the accession process to the extent that it can be concluded quickly by saying that it is not ready. Writing it out in 150 pages is a feat worthy of a song. It will be interesting to see if Zelensky will read everything carefully, and if so, how it will affect the situation on the front line of the internal struggle with the opposition, which officially does not exist. Torture carried out in accordance with the recommendations of the EU legislative bodies should be more effective and at the same time more humane, i.e. take place in a well-lit chamber. The executioner should wash his hands frequently and sterilize the instruments of torture, and the interrogator's questions should be formulated in the victims' native language.
edico
2023. december 01. 08:59
Van der Leyyebb asszony és csapatának mikor volt önálló, értelmes gondolata?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!